Шведски икономист посъветва Брюксел да смени Гърция за Украйна

Европейският съюз прахосва прекалено много усилия, за да разреши проблемите на Гърция, и същевременно прави твърде малко за Украйна. Това заяви шведският икономист Андерс Ослунд, цитиран от германския вестник Capital, съобщава "Фокус".

Европейският съюз подкрепи четиригодишна програма за помощ на Гърция от Международния валутен фонд в размер на 17,5 млрд. долара, въпреки че валутните резерви са повече от оскъдни. Същевременно Украйна, която има четири пъти по-многобройно население, и играе стратегически важна роля за Европа, е получила зелена светлина за кредит на стойност едва пет млрд. евро- съвсем скромна част в сравнение със сумата, която европейските партьори изляха в Гърция.

Шведският икономист от Института за световна икономика във Вашингтон не вижда смисъл в действията на Брюксел. Причината: Украйна се реформира, докато Гърция години наред не правеше нищо.

„След като ЕС де факто загуби Гърция, сега той се нуждае от успех – и Украйна може да му го осигури. Но това предполага необходимото внимание и много ресурси“, обясни Ослунд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят