Цецка Цачева: Конституционният модел на ВСС е само част от това, което трябва да се промени

Конституционният модел на Висшия съдебен съвет е само част от онова, което считаме за необходимо, че трябва да се промени. Иска ми се дебатът да мине към основната плоскост - дали е възможно Обикновено Народно събрание да извърши такива промени. Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на кръгла маса на тема „Конституционният модел на Висшия съдебен съвет и предложенията за промени”, предаде „Фокус“.

„Промяна трябва да има“, категорична бе Цачева. По думите й е ясно е, че трябва се да чуе мнението на възможно най-широк кръг специалисти, за да може дебата в парламента да удовлетвори хората. Според Цачева това е една малка част от промените в съдебната власт, които трябва да бъдат завършени.

„Към този момент функционира времената комисия за промени в Конституцията“, председателят на НС. Тя посочи, че е отворена за нови идеи и не иска над днешния дебат ораторите да взимат връх над закона. „След срещи с всякакви партньори получавам въпроса - какво се случва със съдебната система. Защото тя е част от доброто привличане на инвестиции“, допълни Цачева и коментира, че само нещата, които се правят за привличането на инвестиции не са достатъчни, защото когато няма сигурност заради една съдебна система, няма сигурност и в инвеститорите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини