Експертиза отложи дело срещу баща убиец

Подновеното дело срещу бащата убиец на 7-годишната Пламена Петрова в Русенския окръжен съд беше отложено за 14 септември т.г., защото още не е готова комплексната психологична и психиатрична експертиза на Пламен Петров /38 г./. Адвокатът му твърди, че досегашната е направена формално и повърхностно. Тя не отчита и фамилната обремененост на подсъдимия. Неговият баща и леля по майчина линия също са страдали от психиатрични заболявания.

Процесът за зверската саморазправа навръх миналия Великден в Русе започва отначало, след като Великотърновският апелативен съд /ВТАС/ отмени присъдата на бащата и върна делото за ново разглеждане от друг състав. Апелативните магистрати се мотивират с допуснато процесуално нарушение.

Окръжният съд в Русе осъди Пламен Петров /38 г./ на 16 г. затвор, а съпругата му Емилия Петрова беше оневинена. Прокурорът по делото настояваше бащата да лежи доживот зад решетките. За съучастничката му и мащеха на Пламена той поиска присъда от 6 месеца пробация и 150 ч. общественополезен труд. Окръжните магистрати се мотивираха, че Пламен Петров не допускал, че Пламена може да издъхне от зверския бой. Затова и присъдата му е за евентуален, а не пряк умисъл в причинената смърт.

Новата експертиза трябва да изясни дали убиецът е съзнавал какво може да направи, като удря с дръжката на метла, юмруци и ритници 7-годишното дете или е бил в състояние на остър афект. Садистът пребива до смърт дъщеричката си в апартамента им в бл. "Мура". Пламен Петров се вбесява, че тя не иска да прочете на празника урок от читанката. Той започва да я бие пред очите на по-малката й сестричка Десислава /4 г./. Веднага след инцидента момиченцето е прибрано в социален дом под полицейска закрила.

Биологичната му майка Деница Атанасова иска да си го вземе и очаква доклада на Агенцията за закрила на детето. След развода с Пламен съдът й отнел родителските права. Втората му съпруга Емилия също поиска и получи развод. Тя няма претенции за издръжка към бившия си мъж и след арестуването му живее при родителите й в Шумен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини