Арестуваха бащата на изоставеното бебе в Пловдив

Министър Желязков: На 9 май ще бъдат отворени офертите за концесия на летище София

Вучич: След 10 дни отваряме магистралата Белград-Скопие

Дъжд с пясък от Сахара валя у нас

Ким търси от Москва мир в Корея Лидерът на КНДР на първа визита в Русия (ИНФОГРАФИКА)

Лекарският съюз иска отпадане на лимитите за легла по клиники в Педиатрията

Съветът за сигурност на ООН може да обсъди раздаването на руски паспорти в Донбас

Косово постави под домашен арест 26 свои гражданки, репатрирани от Сирия

Тръмп: Търговските преговори с Китай вървят много добре

Разкриват паркинг с 500 места до Рилския манастир за Великден

Полицията влиза в 746 „къщи за гости” (обзор) Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди мащабна проверка на имоти и превозни средства, плащани от ЕС

Благодатният огън във Варна ще дойде от Румъния

Облагане при наемане на чужденци и ДДС при ремонт

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 25 април 2019

Зеленски призова за нови международни санкции срещу Русия

Москов: Здравното министерство отпуска 200 000 лева за болница „Св. Анна“ във Варна

За първи път имаме цялостно ръководство на болницата, което е изцяло от хора, работещи тук във Варна, тоест хора, категорично познаващи проблемите. Наистина финансовото положение на болница „Св. Анна“ във Варна е тежко. Това заяви здравният министър Петър Москов във Варна, предаде БГНЕС.

Москов добави, че десетилетия наред нещата в болницата не са се случвали по най-добрия начин. „Да кажем, че е била системно ощетявана в сравнение с други болници. Това, което говорихме днес е за ясния график за започване на архитектурни планове, остойностяване на строителството, за ремонта на спешното приемно отделение на „Св. Анна“. Поех ангажимент от името на министерството за нова апаратура. На болницата ще бъдат отпуснати 200 000 лева“, обяви Москов.

Отчитането на дейността на болниците е ясно, свързано е с ясни бюджетни параметри и нуждата от контрол за това, добави Москов. Това, което трябва да се промени е спешното отделение на болницата, то е ангажимент на МЗ. Надявам се, че решенията на Надзорния съвет на НЗОК ще бъдат ясно ориентирани към това наистина големите структуроопределящи, областни, университетски болници да получат допълнително финансиране, за каквото има реално пари в бюджета на касата. А иначе това, което ще прави министерството, е да повишава субсидията, да повишава парите за болници като „Св. Анна“. Това е и целта на формирането на спешния пакет – ясният ангажимент, където държавата ще трябва да спази собствения си ангажимент“, подчерта Москов.

Той каза, че има общински болници, общините са техни собственици, в крайна сметка общините като собственици започват да отговарят за своята собственост. Безкрайно удобно е да се говори за това, че държавата трябва да прави това нещо, но ако държавата трябва да го прави, тогава трябва да има и право на собствеността и начини на управление. Знаете ли, предстоят местни избори. Ето ви прекрасна възможност – кметът на всяко едно малко населено място, което иска да поддържа общинска болница, да не говори само за канала, водата, пристройката, за новите си автомобили, например, ами да каже: ние, като политическа сила, като кандидат за кмет понеже съм много ербап, искам общинската болница да съществува. За тази цел трябва да има финансиране от бюджета на общината“, каза още Москов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.