Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Таня Андреева: Скандалите в здравеопазването между министрите и управителите на НЗОК са по-скоро традиция, отколкото изключение

Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Столичната община съветва гражданите какво да правят при терористичен акт При взрив в метрото лягайте на пода, инструктират от "Московска 33"

Мароканецът, задържан у нас за тероризъм, ще остане 90 дни в ареста

Лавров заяви, че ситуацията в Африн може да се реши чрез пряк диалог между Дамаск и Анкара

Москов: Здравното министерство отпуска 200 000 лева за болница “Св. Анна” във Варна

За първи път имаме цялостно ръководство на болницата, което е изцяло от хора, работещи тук във Варна, тоест хора, категорично познаващи проблемите. Наистина финансовото положение на болница “Св. Анна” във Варна е тежко. Това заяви здравният министър Петър Москов във Варна, предаде БГНЕС.

Москов добави, че десетилетия наред нещата в болницата не са се случвали по най-добрия начин. “Да кажем, че е била системно ощетявана в сравнение с други болници. Това, което говорихме днес е за ясния график за започване на архитектурни планове, остойностяване на строителството, за ремонта на спешното приемно отделение на “Св. Анна”. Поех ангажимент от името на министерството за нова апаратура. На болницата ще бъдат отпуснати 200 000 лева”, обяви Москов.

Отчитането на дейността на болниците е ясно, свързано е с ясни бюджетни параметри и нуждата от контрол за това, добави Москов. Това, което трябва да се промени е спешното отделение на болницата, то е ангажимент на МЗ. Надявам се, че решенията на Надзорния съвет на НЗОК ще бъдат ясно ориентирани към това наистина големите структуроопределящи, областни, университетски болници да получат допълнително финансиране, за каквото има реално пари в бюджета на касата. А иначе това, което ще прави министерството, е да повишава субсидията, да повишава парите за болници като “Св. Анна”. Това е и целта на формирането на спешния пакет – ясният ангажимент, където държавата ще трябва да спази собствения си ангажимент”, подчерта Москов.

Той каза, че има общински болници, общините са техни собственици, в крайна сметка общините като собственици започват да отговарят за своята собственост. Безкрайно удобно е да се говори за това, че държавата трябва да прави това нещо, но ако държавата трябва да го прави, тогава трябва да има и право на собствеността и начини на управление. Знаете ли, предстоят местни избори. Ето ви прекрасна възможност – кметът на всяко едно малко населено място, което иска да поддържа общинска болница, да не говори само за канала, водата, пристройката, за новите си автомобили, например, ами да каже: ние, като политическа сила, като кандидат за кмет понеже съм много ербап, искам общинската болница да съществува. За тази цел трябва да има финансиране от бюджета на общината”, каза още Москов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете