KOENIGSEGG ONE:1 е най-бързият спринтьор

Изключителният спортен автомобил Koenigsegg One:1 постави рекорд за ускорение до супервисока скорост. Шведската машина с тестови пилот Роберт Сервански спринтира от място до 300 км/ч за по-малко от 18 секунди, и по-точно за 17,95 сек. По този начин колата подобри с около 3 секунди постижението на друг модел от същата марка - Koenigsegg Agera R, който стига до 300 км/ч за 21,19 секунди. Запис от рекордния опит се върти в интернет. За ужас на зрителите в някои моменти при чудовищното ускорение и спиране пилотът дори сваля ръце от волана.

С феноменалната си бързина Koenigsegg One:1 оставя с лекота зад себе си топ моделите на Ferrari, Porsche и Lamborghini. Хиперавтомобилът от Швеция претендира да бъде първата мегаватова кола, тъй като мощността й надхвърля един мегават. Със своите 1360 конски сили спринтьорът разполага с уникалното съотношение 1:1 между конски сили и килограми тегло, тоест една конска сила задвижва 1 кг от теглото на автомобила (1360 кг). Заради монтирания защитен ролбар на пилотската кабина тестваната кола тежи с около 50 кг повече.

Koenigsegg One:1 се задвижва от петлитров двигател V8 с двойно турбопълнене, който гори биоетанол Е85 (сместа се състои от 85% биоетанол и 15% бензин). Моторът работи и с високооктанов бензин, но тогава не достига максималната си мощност от 1360 кг и въртящ момент 1371 Nm при 6000 оборота. С биоетанол е възможно да бъде постигната скорост над 440 км/ч. Уникалната спирачна система е способна да укроти „звяра” неочаквано бързо и да го закове на място от 300 км/ч за по-малко от 7 секунди. Активни аеродинамични елементи и множество крила по каросерията осигуряват необходимото сцепление с пътя и притискаща сила към задвижващия заден мост.

Koenigsegg планира да произведе само пет екземпляра от модела One:1. Не е обявено на каква цена ще се продават, но се спекулира с цифри от порядъка на 2 милиона евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини