На 22 април 2019 да почерпят

Краят на евтините коли Малките модели скоро ще бъдат изместени от устрема на производителите към електромобили

Меркел заслужава висш пост в ЕС, смята Юнкер Канцлерката била произведение на изкуството

Сергей Меркюри и Никеца Джагър разтърсиха „Гласът на България“

Стево Пендаровски печели първия тур от президентските избори в Северна Македония, по първоначални данни

Задържаха микробус, превозвал експлозивите за атентатите в Шри Ланка

Тежки глоби от ЕК заради „зеления“ хаос в Натура 2000 Министерският съвет отлага промените в Закона за биологичното разнообразие, които са единственият изход от ситуацията

Комикът Владимир Зеленски води със 73,2% според първите данни от президентските избори в Украйна

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 април 2019

Банките стават клиент №1 на колекторските фирми Събирачите на дългове се готвят да изкупят банкови вземания за още над 500 млн. лева

Най-много катастрофи стават привечер

Пускат през есента отсечката между Ябланица и Боаза

Всички задържани след спецакцията срещу ало измамници в Горна Оряховица остават в ареста

Над 200 жертви взеха 8 атентата в Шри Ланка (обзор)

Над 3000 дървета засадиха 150 доброволци от „Джи Пи Груп” Дружеството участва в проекта Новата гора

Строител сънува и съгради парк

Езера, пещера и щраус ще радват малки и големи

“Тук ще вдигна голям железен кръст – 10 метра висок и 7 широк, да се вижда отвсякъде“, казва Пламен Благоев и разперва ръце на хълма край река Огоста. Под височината, нагрята до блясък от слънцето, се вият настлани с камъни алеи и зеленеят ливади и дървета, сред които искрят потоци и езерца. В тревите белеят причудливи алпинеуми, тъмнее вход на тайнствена пещера и отвсякъде в жегата се носи хладина и покой.

От 10 години Пламен Благоев строи край Монтана мечтата на живота си – парк за отдих и развлечение „Сините езера“. „Човек трябва не само да работи здраво, но и да почива добре. А ние, българите, или се сцепваме от труд, или дремем мързеливо. Истинският отдих не е в леглото или на масата, а сред природата с близки и приятели, сред красиви пейзажи и приключения“, обяснява идеята си 63-годишният мъж.

Благоев има борса за строителни материали в областния град. Строителството за него обаче не е само средство за прехрана, а съдба. „Родът ми е дюлгерски, от Трънско. Прадядо ми е обикалял навремето България да гради, оженил се в Северозапада и родът ни пуснал корени тук“, разказва Пламен. Той започнал да върти мистрията с баща си още от 6-и клас, после завършил три техникума – за автодвигатели, механотехника и строителство и станал специалист по всичко.

За 30 години вдигнал цяла дузина къщи и апартаменти. В част от тях живее семейството му, двете му дъщери и внуците. Други е дал под наем, трети продава. И с парите строи комплекса край река Огоста. „Каквото можах, направих за близките си. Сега искам да построя нещо за себе си и за хората“, казва бизнесменът. В началото на промените той имал малко земи под стената на язовир „Огоста“, после купил още ливади наоколо и събрал около 60 дка, върху които се простира комплексът.

Водата в парка е бистра и студена като планински извор, защото блика дълбоко изпод земята. Тук навремето е минавала река Огоста, после при строителството на язовира коригирали коритото й.

С едри речни камъни Пламен е оформил три езерца, около които ще кипи животът в парка. Край водата вече се издигат местата за отдих и атракции. Забавленията започват от западния край на комплекса – там майсторът е иззидал дълбока и хладна пещера, в която са разперили криле огромни дракони, а по стените греят ухилените физиономии на семейство Флинтстоун. От отвора, който изхвърля мощна струя вода, пък подава глава грамадна боа. „Това е праисторическият свят. Фигурите на древните животни направи приятелят ми художникът Тодор Деков“, споделя Пламен.

В отклонение на пещерата се крие съкровищницата на майстора. В тъмното подземие са подредени бъчви с вино и буркани с мезета. Припасите са екологично чисти, от собствените градини на бизнесмена. Край езерата и потоците той е засадил над 200 асми и много овощни дървета. Хем правят сянка, хем дават хубав плод, обяснява стопанинът.

За любителите на риболова преди време Пламен е пуснал в езерата неколкостотин риби – шарани, бял амур и сомове. Някои от екземплярите вече са станали по 15 кг. Край езерата има кей и четири лодки чакат любители на водните разходки. Тези дни от стопанство в Южна България ще бъдат доставени ято диви патици, които ще плуват във водите на парка.

„Искам хората тук да се чувстват свободни и щастливи, като неразделна част от природата“, казва Пламен Благоев. В комплекса той е изградил и малък зоокът. В клетките засега има пауни, фазани и сиви гъски. А в обора наблизо марширува с кокилести крака щраусът Гошо. Впрочем от скоро той е преименуван на Гошка, защото се оказало, че е женски. Сега му търсят мъжки екземпляр.

Навлякъл избелял дочен костюм и изпечен от слънцето до бронз, Пламен не спира да мъкне камъни и железа, а идеите бликат от него като фокуси от цилиндъра на магьосник. За радост на децата и събуждане на войнишките спомени на мъжете Пламен е доставил истинска 122-милиметрова гаубица. „Дар ми е от приятел, собственик на военен завод“, споделя той. И още се чуди дали да не паркира сред тревите и стар танк.

„Оръжията са страшно нещо – носят унищожение, но са и любими играчки на мъжете от детските години до старост“, казва с хлапашки пламък в очите строителят. По-голямата част от работата в парка вече е приключена, взети са и разрешителни от държавните служби. 10-метровият кръст ще бъде изправен и осветен до края на август.

За да предаде семейния занаят – строителството, на наследниците си, през ваканцията бизнесменът ще вземе за чирак внука си – седмокласника Иван. „Ще го уча да пуска отвес, да нивелира стена – всичко, на което ме е учил баща ми. Няма нищо по-хубаво от това да си представиш нещо, да го сънуваш, а после да го построиш с ръцете си“, споделя майсторът. Познати и непознати понякога му се чудят на акъла и на хвърлените в чудноватото му начинание много труд и пари. „С толкова пара можеше да живееш царски и да има и за внуците ти“, подкачат го някои. „Пари се изкарват, но и се харчат лесно. Построеното остава“, отвръща с усмивка Пламен Благоев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.