Екатерина Захариева: Трябва да признаем допуснатите грешки за Сирия и да започнем да правим компромиси

Lidl ще намали с 20% използваната пластмаса в продуктите си до 2025 г.

Посланикът на Казахстан си взе монета с лика на Горгона Медуза

Поставят цветна инсталация от чадъри в Благоевград

Излюпиха се 6 патета в Патешкото езеро на Борисовата градина

Столичната полиция издирва 50-годишен мъж

2023 коли са откраднати в страната през миналата година МВР отчита спад с 29% на кражбите на автомобили

Благоевград е домакин на първи „Занаят фест“

Адвокат Димитър Марковски: Уточнени са три дати, на които Десислава Иванчева се е срещала с Петко Дюлгеров

Откриха национален семинар за интелектуалната собственост

Президентът Радев: Има политици, които водят война с българската държавност

Осъдиха Петер Мадсен на доживотен затвор за убийството на шведската журналистка Ким Вал

Арест за италианци, опитали да убият фен на “Ливърпул”

Пленер събира фотографи в Шумен

Външният министър на Кипър ще посети Москва на 27 април

120 лв. за рентген в Слънчев бряг

120 лева струва рентгенова снимка в ДКЦ (бившите поликлиники) в Слънчев бряг. Цената е 7 пъти по-висока от тази в Бургас, където изследването е 17 лв.

Преглед на чужденец, който се нуждае от помощ след изкълчване на крак или хранително отравяне, е 95 лв. или 59 евро – в зависимост от тарифата на болницата. Инжекция, примерно обезболяваща, струва 10 лв. за българи и 50 лв. за чужденци. Обикновено здравните заведения крият цените си от медиите. Трябва да се представиш за придружител на пострадал, за да ти кажат колко вземат за преглед, образна диагностика и инжекция.

В почти всеки хотел има лекарски кабинет. Наемът му върви между 5000 и 10 хил. лв. за сезона. Някои от лекарите обикалят плажуващите край басейна и предлагат да им мерят кръвното срещу определена цена. Скъпо е, защото медиците трябва да избиват наемите, разказаха служители от комплекса.

За медицинската помощ в курорта се говори, че при липса на болни линейките обикалят по алеите и щом видят пиян турист, качват го. А той се събужда лекуван и задлъжнял с определена сума. За западните туристи няма проблем, но тези от бившия соцлагер се стряскат от сумите и бягат.

Миналата година е имало случай на вързан за леглото пациент. Бил чех и лекарите го омотали с бинт, докато негов приятел не донесъл дължимата сума. Доктори, тичащи след пациенти, от които висят бинтове, също били честа гледка в Слънчев бряг, разказват очевидци. Зевзеци препоръчвали на медиците да ходят не с джапанки, а с маратонки, за да бягат по-бързо. Според живеещи в Слънчев бряг някои здравни центрове работели по схема – получаваш 50 лв., ако подадеш сигнал за болен турист.

Преди 2 г. по плажа се завихрила мода. Роми в бели престилки и апарати за кръвно обикаляли ивицата. Те се взирали в чужденци и констатирали на английски “No ОК”. След това мерели кръвно срещу 50 лева.

Нелегални доктори в схема с таксиджии и хотелиери

В курортите всяко лято шетат и нелегални доктори – най-често гастрольори от вътрешността на страната, които работят в комбина с таксиджии и хотелски служители.

Те преглеждат в хотелски стаи, нямат ценоразпис и прибират на око по 200-300 евро за преглед. Жертвите са предимно чужденци от трети страни, защото туристите от ЕС имат застраховки, здравноосигурителни карти и си знаят правата.

Покрай отлива на руснаци това лято нелегалният бизнес е в застой, коментират медици от легалните курортни практики.

Според тях плащанията на ръка вече са сведени до минимум, защото кабинетите имат договори с чуждестранни застрахователи, повечето от които им изплащат сумите за лечение на туристите по банков път.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.