Агенцията по храните засилва проверките по морските курорти

От миналата седмица са командировани инспектори от вътрешността на страната. Те подпомагат служителите в Областните дирекции по безопасност на храните в градовете Варна и Бургас при проверките в разгара на летния сезон, съобщиха от БАБХ.

От началото на месец юни инспекторите към трите Областните дирекции по безопасност на храните в градовете Добрич, Варна и Бургас са извършили 519 проверки. Те обхващат обекти за търговия с храни, заведения за обществено хранене, хотелски комплекси, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, както и предлагащи услугата „all inclusive”, намиращи се на територията на морските ни курорти. Проверени са 231 заведения за обществено хранене, 151 обекти за търговия с храни, 93 временни и сезонни обекти и 44 предлагащи услугата „all inclusive”.

Най- честите нарушения, които инспекторите на БАБХ констатират са липса на регистрация по смисъла на Закона за храните, пропуски при етикетировка на предлаганите храни, персонал без лични здравни карти, смесено съхранение на различни групи храни, несъответствия по сграден фонд и оборудвания. В резултат, на което проверяващите са направили 39 Предписания и са съставили 8 Акта за установяване на административно нарушение. До този момент няма затворени търговски обекти, или такива с временно преустановена дейност, бракуваните храни са 4 килограма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес