Полиция блокира част от центъра на София заради вечното дерби в събота

Старозагорци ще посрещнат тържествено Благодатния огън от Ейрусалим

Масло от кило марихуана по 1500 лв. спринцовката продавала разбитата наркогрупа от Варна

По-високи наказания за разрушители на дюни По-сурови мерки и за нападателите над медици, пробационни служители и по хулигански подбуди

Дневен център подреди великденска изложба базар в Монтана

Двама мъже са задържани за производство на наркотици в Плевенско и Врачанско

Илияна Йотова разговаря с чуждестранни студенти от български произход в Пловдив

Дават на съд бабаит, убил мъж на улица във Вършец

Прокурори отчитат скок на актовете за данъчни престъпления и наркотици

13 задържани за разпространение на дрога при спецакция във Варна

Прокуратурата: Материалите за Бенчо Бенчев се превеждат Очаква се до края на май разследването да приключи с прецизирани обвинения

Лавров: САЩ се намесват по безцеремонен начин в проекта за „Северен поток 2“

Две общини във Варненско са увеличили населението си

Братя Пантелееви – магьосници в класиката

Забравен багаж спря метрото до „Летище София“, спецекипи го проверяват

България е постигнала напредък по проекта за детско правосъдие (Снимки)

България е постигнала напредък по проекта за детско правосъдие на Българо-швейцарската програма. Малко са държавите, които работят в посока на развитие на детското правосъдие, въпреки указанията на Комитета на ООН за правата на детето, затова се радвам, че правителството ви полага интензивни усилия в сферата на младежкото правосъдие и набляга на обучението на специалисти в тази област.

Това заяви, днес, директорът на Международния институт по правата на детето г-жа Паула Рива Гапани при откриването на втория модул на обучението „Правата на децата, специализация по детско правосъдие за професионалисти в България“, организиран от Министерството на правосъдието /МП/.

Петдневният форум, в който участват магистрати, полицейски служители, социални работници и психолози от страната, е в рамките на проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие” по Тематичен фонд „Сигурност” на Българо-швейцарската програма.

„Очакваме пилотните специализирани съдебни състави за работа с деца да започнат работа до края на този месец. Във връзка с това Министерството на правосъдието изготви Ръководство за работа на пилотните състави и го изпрати на административните ръководители на пилотните съдилища в страната“, каза пред участниците в обучението заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева–Русева.

Тя допълни, че проектът на Закон за детско правосъдие, по който работи МП в по-голямата си част е готов. „Довършваме текстовете по конкретните процедури така, че през есента той да бъде внесен в Министерски съвет“, обясни Мичева-Русева.

Като конкретни мерки предприети от МП в областта на работата с деца тя посочи публикувания за обществено обсъждане, преди дни, законопроект за изменение и допълнение на Наказателно процесуалния кодекс, който предвижда специални стандарти за участието на деца в наказателното производство.

В обучителния модул, който стартира днес, лектори ще са Филип Джафи, професор по психология, директор на Центъра за изследване на правата на децата в Университета на Женева в Швейцария; Ренате Уинтер, международен съдия по младежко правосъдие и член на Комитета по правата на детето; Паола Рива Гапани, директор на Международния институт по права на детето и др. От българска страна ще се включат магистрати, психолози, инспектори „Детска престъпност”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.