Предизвикай храната!

Ресторантите вече не са просто място за наяждане или романтична среща. Те се превръщат в място за зрелище, нови емоции, учат на здравословно хранене. И когато с мисията се заемат едни от най-известните шеф готвачи в света, резултатът е впечатляващ. Буквално за дни със световна слава се сдоби “Heart” на о. Ибиса. А и как да е, като там е събран талантът на братя Феран и Алберт Адриа и основателят на “Цирк дьо солей”, канадецът Ги Лалиберте. През май те откриха ресторанта, за който резервациите вече се правят със седмици напред.

“Това не е ресторант, а сбъдната мечта”, казва Алберт, който преди месец бе обявен за най-добрия сладкар в света. “Това обаче не е цирк”, уточнява веднага Лалиберте и разказва, че идеята възникнала преди две години на разговор между тримата. Канадецът бил клиент над 10 години в ресторанта на испанските братя еlBulli на каталунския бряг в Коста Брава, който преди да бъде затворен и превърнат в кулинарна академия, имаше 3 звезди от “Мишлен”.

Речено-сторено. В проекта си Адриа и Лалиберте привличат и известни мултимедийни артисти от различни континенти. “Heart” се простира на площ от 2500 кв. м и има различни сектори - тераса, на която клиентите се наслаждават на кулинарни шедьоври, повлияни от различни световни култури, сектор с гурме менюта, друг със спектакли и мултимедийни ефекти. Заради това ресторантът има в персонала си танцьори, актьори, гримьори, техници. Посещението “Heart” е с предварителна резервация, като минималната цена на меню за човек започва от 50 евро.

Сред новаторите в заведенията по отношение на менюто са и звезди като Ален Дюкас и Паоло Сари. Тв звездата Джейми Оливър също е сред радетелите за здравословно хранене, а според парижкия шеф Франсоа Пастьо то е свързано с изключването на животинския протеин от менюто.

АЛЕН ДЮКАС

Сбогом на алергиите

Когато френската суперзвезда в кулинарията Ален Дюкас (58 г.) извади преди малко повече от година изцяло месото от менюто в елитния парижки ресторант “Piaza Athenee”, мнозина бяха смаяни. Сега се оказва, че шеф готвачът се е подготвял за новото си предизвикателство - менюта за хора с алергии. То ще започне да се реализира с други известни шеф готвачи, мнозина носители на звезди на “Мишлен” за заведенията си. Дюкас ще гостува за определени периоди във всяко заведение и ще помага за разработка на менютата. Целта е от тях да бъдат извадени напълно 14-те най-силни алергени, сред които са фъстъците, глутена и соята.

ПАОЛО САРИ

100% биопродукти в Монако от Италия

Италианецът Паоло Сари (47 г.) е първият и единствен в света шеф готвач, който е сертифициран на най-високо ниво като майстор на биохраната, но и като носител на звезда от “Мишлен”. А уменията и фантазията му са събрани в ресторант “Elsa” в Монако. Менюто е изцяло от биопродукти, като набавянето им вече става и от собствени ферми на Сари в Италия. “Хората трябва да правят добро, когато се хранят”, вярва италианецът. Уточнява, че менютата не са постоянни през годината, защото зависят от сезонната продукция. Разбира се, и цената е по-висока от обичайната, като тастинг пакетът струва 98 евро, защото най-важното, според Сари, е високото качество.

ФРАНСОА ПАСТЬО

Без животински протеин

“L’Epi Dupin” е ресторант, създаден от Франсоа Пастьо през 1995 г. в Париж. Днес заведението, освен че е извадило от менюто си животинския протеин, разчита на риба, хваната единствено по програмата за устойчиво развитие, т.е. без да се застрашава размножаването в екологично чисти райони. Пастьо дори е един от лекторите на ЕС по темата, а от примера му вече са заразени много негови колеги, засега предимно във Франция.

ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР

Не на захарта

Телевизионната звезда на кулинарството Джейми Оливър не е просто човек, който показва примамливи рецепти за кухнята на щастливи домакини. 40-годишният британец е и борец срещу вредните съставки в храните. През януари тази година той призова всички страни да въведат допълнителен данък върху храните, които съдържат рафинирана захар. Джейми алармира особено за това, че подрастващите по цял свят консумират прекалено много подсладени напитки, което помага за увеличаване на броя на затлъстелите деца. През 2013-а Франция стана първата страна в света, въвела допълнителен данък – 3,5% за газираните и подсладените напитки.

През същата година Оливър осъди “Макдоналдс”, след като доказа, че ресторантите за бързо хранене добавят в каймата за кюфтетата си амониев хидроксид или Е527 като емулгатор, добавка, която е изключително вредна за здравето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме