Трима полицейски служители са загинали при последната експлозия в Шри Ланка

Големият германски нападател Кевин Курани ексклузивно пред „Труд“: Мнозина са се учили от Балъков

Президентът Радев поздравява християнската общност в България по повод днешните светли празници

Премиерът Борисов изпрати съболезнователна телеграма до министър-председателя на Шри Ланка

Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до своя колега от Шри Ланка Тилак Марапана

За два дни затварят всички училища в Шри Ланка

Делото за катастрофа, при която загинаха двама възрастни и дете, влиза в съда

МВнР: Има българи в един от хотелите, засегнати от бомбените атаки в Шри Ланка

Шефът от СОБТ остава в ареста Той беше обвинен, че е искал откуп за автомобил

Ученици се състезаваха в Монтана по умения за борба с бедствия

Бал на цветята събра децата на Берковица за Цветница Бившият шеф на парламента доц. Борислав Великов е патрон на празника

Двама души са загинали при нова експлозия в столицата на Шри Ланка

Показват „Съкровищата на Земята” в Монтана

МВнР: Няма данни за пострадали българи при терористичните атаки в Шри Ланка

Мечки и муфлони се заселват под връх Миджур в Северозапада Дивите свине са най-многобройни, ловците ще засилят отстрела им

Министър Христо Иванов: Да реформираш съдебната власт, е като да местиш гробище

Необходимо е повече участие и отговорност, за да се осъществят промените. Въпреки твърдението, че да реформираш съдебната власт е като местиш гробище, никакво участие отвътре. Това заяви в понеделник в старата столица министърът на правосъдието Христо Иванов пред магистрати от великотърновския Апелативен район.

Той, председателят на ВКС Лозан Панов и членове на ВСС се срещнаха със свои колеги от пет области и обсъждаха Законопроектите за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт и на Конституцията.

„Рано е да коментираме сценарии с подаването на оставката ми. Затова е реформа, защото се опитваме да се заемем с най-дълго отлаганите проблеми. Естествено е да има различни мнения и разгорещен дебат“, коментира министър Иванов.

Той допълни, че различни становища има по-скоро по детайлите, отколкото по основните стратегии. „Целта е занапред да има повече отговорност от съдебната власт. Когато обикновеният човек се сблъска с неуредици в правораздавателните институции и няма реакция по даден казус години наред, така се руши доверието“, допълни Христо Иванов.
Той обясни, че промените целят съдийско самоуправление, обновяване на съдебната власт и излизането и от ниската точка на обществено доверие. „Искаме да чуем мнението ви като последна инстанция в обсъжданията. Предстои да изградим инструментариум за гарантиране на почтеност. Ще организираме тематични кръгли маси“, обърна се към съдиите министър Иванов.

Председателят на ВКС Лозан Панов пък изрази надежда, че предстоящите ваканционни месеци и местни избори няма да повлияят на хода на реформата. „Крачка в реформиране на съдебната система, трябва да направи и законодателният орган“, апелира Панов.
Той е категоричен, че обновената съдебна система ще гарантира достъпно, ефективно, бързо, справедливо правосъдие.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.