Цветан Цветанов: Ако президентът Радев иска да въвежда военно положение, сигурно може да го направи, но в България има правов ред

Вирус покоси деца в Станцията на МС в Слънчев бряг

Нина Добрев обяснява българския жаргон (ВИДЕО)

Затварят хотел в Бяла, работил без категоризация

Григор: Жегата помага на играта ми

Военният ни флот изпробва новите си бързоходни лодки

Премиерът Борисов изрази съболезнования за загиналите при трагичния инцидент край Генуа

Министър Николай Нанков: Две китайски компании са готови да вложат 1,5 млрд. евро в пътя Русе-Велико Търново и тунела под Шипка

Мая Манолова: Реформата в социалната система започва от 2019 г. Варненци се жалват, че общината събира данъци чрез частни съдебни изпълнители

Хиляди на колене пред иконата на Богородица на остров Тинос утре

Дърво падна и потроши две коли в центъра на София По чудо няма пострадали хора

Силни дъждове и бури от утре в Гърция

Изпълнителният председател на БСК разговаря с министъра на икономиката Емил Караниколов

Доналд Тръмп призова за твърди мерки срещу извършителите на терористичния акт в Лондон

Ван дер Сар фаворит за шеф в „Юнайтед“

Министър Христо Иванов: Да реформираш съдебната власт, е като да местиш гробище

Необходимо е повече участие и отговорност, за да се осъществят промените. Въпреки твърдението, че да реформираш съдебната власт е като местиш гробище, никакво участие отвътре. Това заяви в понеделник в старата столица министърът на правосъдието Христо Иванов пред магистрати от великотърновския Апелативен район.

Той, председателят на ВКС Лозан Панов и членове на ВСС се срещнаха със свои колеги от пет области и обсъждаха Законопроектите за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт и на Конституцията.

„Рано е да коментираме сценарии с подаването на оставката ми. Затова е реформа, защото се опитваме да се заемем с най-дълго отлаганите проблеми. Естествено е да има различни мнения и разгорещен дебат“, коментира министър Иванов.

Той допълни, че различни становища има по-скоро по детайлите, отколкото по основните стратегии. „Целта е занапред да има повече отговорност от съдебната власт. Когато обикновеният човек се сблъска с неуредици в правораздавателните институции и няма реакция по даден казус години наред, така се руши доверието“, допълни Христо Иванов.
Той обясни, че промените целят съдийско самоуправление, обновяване на съдебната власт и излизането и от ниската точка на обществено доверие. „Искаме да чуем мнението ви като последна инстанция в обсъжданията. Предстои да изградим инструментариум за гарантиране на почтеност. Ще организираме тематични кръгли маси“, обърна се към съдиите министър Иванов.

Председателят на ВКС Лозан Панов пък изрази надежда, че предстоящите ваканционни месеци и местни избори няма да повлияят на хода на реформата. „Крачка в реформиране на съдебната система, трябва да направи и законодателният орган“, апелира Панов.
Той е категоричен, че обновената съдебна система ще гарантира достъпно, ефективно, бързо, справедливо правосъдие.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.