Министър Христо Иванов: Да реформираш съдебната власт, е като да местиш гробище

Необходимо е повече участие и отговорност, за да се осъществят промените. Въпреки твърдението, че да реформираш съдебната власт е като местиш гробище, никакво участие отвътре. Това заяви в понеделник в старата столица министърът на правосъдието Христо Иванов пред магистрати от великотърновския Апелативен район.

Той, председателят на ВКС Лозан Панов и членове на ВСС се срещнаха със свои колеги от пет области и обсъждаха Законопроектите за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт и на Конституцията.

"Рано е да коментираме сценарии с подаването на оставката ми. Затова е реформа, защото се опитваме да се заемем с най-дълго отлаганите проблеми. Естествено е да има различни мнения и разгорещен дебат", коментира министър Иванов.

Той допълни, че различни становища има по-скоро по детайлите, отколкото по основните стратегии. "Целта е занапред да има повече отговорност от съдебната власт. Когато обикновеният човек се сблъска с неуредици в правораздавателните институции и няма реакция по даден казус години наред, така се руши доверието", допълни Христо Иванов.
Той обясни, че промените целят съдийско самоуправление, обновяване на съдебната власт и излизането и от ниската точка на обществено доверие. "Искаме да чуем мнението ви като последна инстанция в обсъжданията. Предстои да изградим инструментариум за гарантиране на почтеност. Ще организираме тематични кръгли маси", обърна се към съдиите министър Иванов.

Председателят на ВКС Лозан Панов пък изрази надежда, че предстоящите ваканционни месеци и местни избори няма да повлияят на хода на реформата. "Крачка в реформиране на съдебната система, трябва да направи и законодателният орган", апелира Панов.
Той е категоричен, че обновената съдебна система ще гарантира достъпно, ефективно, бързо, справедливо правосъдие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини