Путин е първият лидер, с когото разговаря Ципрас

Руският президент Владимир Путин е първият чуждестранен лидер, с когото разговаря след неделния референдум гръцкият премиер Алексис Ципрас. В съобщението на Кремъл са изтъква, че това е станало по гръцка инициатива.

Едва след това световните агенции съобщиха за телефонен разговор на победителя в гласуването с германския канцлер Ангела Меркел.

Репортери в Атина обръщат внимание, че за разговора с Путин – ако е вярно, че е по искане на Ципрас – е била прекъсната продължаващата вече повече от 4 часа среща при президента на Гърция с лидерите на всички парламентарни партии.

Телевизонните канали в страната съобщиха новината като извънредно събитие, а репортер на "Гардиън" твърди, че бързо за президентския дворец е отпътувал министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис, известен член на твърдолинейното ляво крило в СИРИЗА с близки връзки с Москва.

Пресслужбата на Кремъл съобщи, че Путин и Ципрас са разговаряли за референдума и "за някои въпроси за развиване на руско-гръцкото сътрудничество".

"Искаме гръцките ни партньори да постигнат нужните компромиси с кредиторите си колкото се може по-скоро и да вземат решенията, позволяващи по най-добрия начин да се стабилизира икономически и социално страната", каза Дмитрий Песков, говорител на руския президент.

Предишният телефонен разговор между двамата бе на 5 юни преди отчета на премиера пред парламента за хода на преговорите, когато Ципрас нарече офертата на ЕС, ЕЦБ и МВФ "абсурдна". Тогава се обсъждаше и "планираното изграждане на газова инфраструктура през територията на Турция и Гърция", под което се има предвид продължението на проекта, известен като "Турски поток".

Около днешния разговор се получи объркване, като първоначално от Атина съобщиха, че Ципрас е разговарял с френския президент Франсоа Оланд, но това бе опровергано от Париж. После се оказа, че разговорът е бил с Москва.

На 3 юли, в последния ден за агитация преди референдума, руският външен министър Сергей Лавров за пореден път заяви, че Гърция не е искала от Русия финансова помощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят