Тракийската сватба тръгва към „Гинес“

В разтърсващ спектакъл на българщината и празник на любовта се превърна четвъртият фолклорен събор "Лудогорие", който венча по тракийски обичай Стойка (28г.) и Росен (38г.) Митеви.

Двамата млади се взеха в следобеда на последната неделя пред хиляди българи от страната и чужбина, плиснали се по поляните на местността Пчелина край Разград и премени с пъстри шевици и гайтани.

Уникалното тържество ще кандидатства пред "Гинес“ за три рекорда: най-многолюдна старовремска сватба с 3009 участници, наредени на най-дълга сватбена софра от 952 метра и гостени с най-голямо количество агнешка яхния от над 2 тона.

Събитието беше документирано и от въздуха, а всеки от сватбарите в носия получи номер и името му беше записано в специална книга. Снимковият и видеоматериалът ще бъдат изпратени тези дни до „Гинес“ за потвърждаване на рекордите, съобщиха организаторите от сдружение "Лудогорие 2012" от Разград.

Миналата година те направиха невиждан събор, на който възстановиха сватбата от "Време разделно". Тази избраха да покажат тракийски ритуал. Няколко двойки от страната заявиха желание да бъдат венчани на поляните в местността Пчелина на събора, като пратиха видеоматериал. Надпреварата спечелиха младоженците от Нова Загора.

Стойка е юрист, а Росен банков служител. Заедно са от 2 г. Имат и момченце Божидар. Двамата са участници в "Традиция", разказа за "Труд" свекървата, която също се казва Стойка.

Заедно с десетки роднини и организатори тя надзираваше нареждането на дългите месали в сватбения правоъгълник, опънат по поляната. В средата му още от сутринта беше накладен голям огън, над който къкреше сватбената гощавка.

Наоколо бяха разпънати тентите на заведенията, от които се виеше ароматният мирис на кебапчета и пресен хляб.

В двата края на поляната, на две сцени, вървяха изпълненията на състави, включили се в тридневния фолклорен събор. 150 групи с над 10 000 участници минаха през трите дни на надпяването.

Малки и големи, облечени в носии, сновяха покрай сергиите с дървени и глинени съдове, китеници, килими и носии. Като за последно изпитание преди сватбата юлското време реши да покаже всичките си капризи и заредува знойно слънце с проливен дъжд.

Така на няколко пъти, докато подгизнаха месалите. И публика и участници обаче не си тръгнаха и повтаряха:"На голям късмет е това време за младите. Все по вода и слънце да им върви" и вдигаха наздравици по бирариите. Малко преди 15 ч старите баби подсказаха на младоженката да поведе хоро, за да "уплаши времето".

Стойка викна, че ще се жени и нищо няма да спре любовта й. Слънцето я чу и плисна лъчите си над подгизналите поляни, за да даде път на любовта. Тракийският ритуал беше изпълнен от състави от селата Сладун, Радовец и Студена.

Младоженецът Росен беше избръснат и докаран. Приятелите му взеха родителите му, за да искат булката, която бабите премениха със зелена забрадка и червено було.

Невестата целуна ръка на свекър и свекърва, както повелява обичаят да е смирена и уважителна, разтълкува Нели Енева от клуб "Млад родолюбец" от Нова Загора.

Целият спектакъл с истинската венчавка се разиграваше пред хилядите гости в носии и още два пъти по толкова публика отстрани. Имаше надиграване с погачи и пиле, даряване със стари везани пешкири.

Хайдути от клуб "Традиция" гърмяха, както се полага да се извести щастливата новина, отекнала над Пчелина с викове "Горчиво!". Месалите с пъстрите черги край тях и дългите хора останаха чак до ранните часове на понеделника.

Освен яхнията организаторите бяха приготвили още към тон сирене и кашкавал - 1000 пити, 2,5 тона вино. Всичко беше безплатно, а автентичността на сватбата се допълваше от глинените съдове и лъжици.

Стойка си пожела три рожби, а Росен чинно рече:"Както каже булката, така ще е"! Двамата имаха незабравима сватба, за която дълго ще се говори из страната, а и чужбина.

Догодина на поляните на Пчелина пак през юли друга двойка ще се венчае, но този път по капански обичай. Уникалното тържество стана възможно благодарение на дарители и най-вече на вярата в българското и колосалната организация, която прави сдружение "Лудогорие" от Разград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини