Стани градинар, засади корал

Ако глобалното затопляне не бъде овладяно, а замърсяването не бъде намалено, то заплахата за морската флора и фауна остава много голяма. Изводът е на френския Национален център за научни изследвания. Алармира се, че повишената с 2 градуса температура на световния океан в някои зони прогонва рибата към по-студени местообитания. Това от своя страна застрашава екосистемите, а сред най-засегнатите са кораловите рифове.

Оказва се, че работата по спасяването им може да е едновременно полезна за природата, приятно преживяване и печеливш бизнес. Точно това са комбинирали в едно в Маями. Там развиват нов вид туризъм - коралово градинарство.

Идеята дошла на учени от Университета в Маями и фондация, която работи за възстановяване на рифовете.

Морските биолози работят от 10 години върху методи за възстановяване на коралите и вече са готови с технологията, която започва в изкуствена среда и завършва в океана. Не било обаче лесно, като се има предвид, че всъщност коралите са морски мешести животни, които се размножават и полово и безполово.

В крайна сметка днес край бреговете на Флорида редовно могат да се видят групи от хора с лодки и легени, които, екипирани като водолази, се гмуркат, но задължително с пробивни инструменти в ръце. Целта им е просто да имплантират на дъното отгледаните в лаборатории коралчета.

Всеки, който е опитал от този тип градинарство, признава, че преживяването е уникално. Хем се наслаждаваш на красотите на дъното на океана, хем правиш нещо полезно.

А Университетът в Маями и фондацията започнаха от известно време да включват и ученически групи в начинанието. Основната цел е повишаване на информираността за проблемите на кораловите рифове и начините за възстановяването им. Досега по програмата са засадени 500 коралови дръвчета, от които се очаква да пораснат между 40 000 и 50 000 коралчета. Професионалните водолазни инструктори също имат много нова работа около проекта. Заради многото желаещи да се обучат и да се включат в него. Единственото условие е да са навършили 14 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл