Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Стани градинар, засади корал

Ако глобалното затопляне не бъде овладяно, а замърсяването не бъде намалено, то заплахата за морската флора и фауна остава много голяма. Изводът е на френския Национален център за научни изследвания. Алармира се, че повишената с 2 градуса температура на световния океан в някои зони прогонва рибата към по-студени местообитания. Това от своя страна застрашава екосистемите, а сред най-засегнатите са кораловите рифове.

Оказва се, че работата по спасяването им може да е едновременно полезна за природата, приятно преживяване и печеливш бизнес. Точно това са комбинирали в едно в Маями. Там развиват нов вид туризъм – коралово градинарство.

Идеята дошла на учени от Университета в Маями и фондация, която работи за възстановяване на рифовете.

Морските биолози работят от 10 години върху методи за възстановяване на коралите и вече са готови с технологията, която започва в изкуствена среда и завършва в океана. Не било обаче лесно, като се има предвид, че всъщност коралите са морски мешести животни, които се размножават и полово и безполово.

В крайна сметка днес край бреговете на Флорида редовно могат да се видят групи от хора с лодки и легени, които, екипирани като водолази, се гмуркат, но задължително с пробивни инструменти в ръце. Целта им е просто да имплантират на дъното отгледаните в лаборатории коралчета.

Всеки, който е опитал от този тип градинарство, признава, че преживяването е уникално. Хем се наслаждаваш на красотите на дъното на океана, хем правиш нещо полезно.

А Университетът в Маями и фондацията започнаха от известно време да включват и ученически групи в начинанието. Основната цел е повишаване на информираността за проблемите на кораловите рифове и начините за възстановяването им. Досега по програмата са засадени 500 коралови дръвчета, от които се очаква да пораснат между 40 000 и 50 000 коралчета. Професионалните водолазни инструктори също имат много нова работа около проекта. Заради многото желаещи да се обучат и да се включат в него. Единственото условие е да са навършили 14 години.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете