България и Италия искат Съвет на министрите на туризма в ЕС

20% спад на чуждите туристи ще има това лято спрямо м.г., призна вчера министърът на туризма Николина Ангелкова, преди началото на българо-италиански туристически форум, който се проведе в София. В него участваха и министърът на културните ценности и туризма на Италия Дарио Франческини и кметът на София Йорданка Фандъкова.

България и Италия ще настояват за създаване на Съвет на министрите на туризма в ЕС, който да обсъжда проблемите и общите инициативи в туризма, стана ясно на форума. Според министър Франческини двете страни ще работят съвместно по привличането на повече туристи и създаването на общи туристически маршрути. Тези маршрути ще са свързани основно с археология и ще са насочени към по-далечни пазари. Какви ще са те ще стане ясно след посещение на министър Ангелкова в Италия, което се очаква да стане в края на годината. Тогава ще се сключи и конкретно споразумение между двете държави. Италия проявява интерес към инвестиции в балнео, уелнес и спа туризъм у нас, допълни Николина Ангелкова.

"Броят на италианските туристи в България и на българските в Италия е почти равен, но когато се направи съотношение с броя жители е ясно, че в България трябват да идват повече туристи от Италия", каза още министър Франческини. Според него България може да предложи много по отношение на минералните извори, възможностите за зимен и летен туризъм. По негово мнение в страната ни има възможност и за развитието на силен археологически и религиозен туризъм.

През 2014 г. 129 хил. италиански туристи са посетили България, което е с 19% повече спрямо предходната година. За първите пет месеца на т.г. у нас са дошли близо 40 хил. гости от Италия. "Те са привлечени най-вече от летните и зимните ни курорти, както и от възможностите за градски туризъм. По време на изминалия зимен туристически сезон имаме 24 хил. туристи от Италия", отчете Николина Ангелкова.

„Делът на италианските туристи в София се увеличава. През 2014 г. над 37 000 туристи са посетили София, което е ръст от 24%", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. През първите четири месеца за 2015 г. броят на гостите от Ботуша в българската столица е нараснал с 1.4 %. Италия е в топ четири на страните, чиито граждани посещават София. Столична община участва за първи път в 19-ото издание на Средиземноморската туристическа борса. Там представихме София и възможностите на културния туризъм. Възможностите на София са разнообразни. Не по-малък е интересът към балнеотуризма. Имаме интерес от страна на италиански инвеститори за развитие на такъв туризъм”, допълни Фандъкова.

„Разчитаме, че чрез увеличаване на възможностите за транспорт да се увеличи и броят на туристите. София е един от древните градове в Европа, заедно с Атина и Рим. През последните пет години инвестирахме около 5 млн. лева за консервация на исторически обекти”, каза още столичният кмет.

Износът на България към Италия за 2014 г. е близо 2 млрд. евро, а вносът - 1,8 млрд. евро, каза министърът на туризма и подчерта, че Италия е на 10-о място по отношение на чуждестранните инвестиции у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини