Пиянството на Силвърстоун

Не само движението по пътищата в Англия е обратно на това по цялата планета. Да вървиш срещу посоката на останалия свят има и хубави черти. В неделя те изгряха в Силвърстоун под нетипичното за местния климат слънце и бяха окъпани от типичния душ, пардон - дъжд, които се смениха за час и половина.

Пълни трибуни със 140 000 души, къмпинги с палатки и каравани, хиляди полицаи, охранители и стюарди, десетки ВИП гости, огромен медиен интерес, екшън и драма на пистата - така си представя „Формула 1” нейният собственик Бърни Екълстоун. Феновете - също.

Ако не беше побелял отдавна, 84-годишният патриарх на моторните спортове сигурно щеше да добави този сезон няколко бели кичура към вечния си перчем заради ядовете, които бере с делото на своя живот. За съжаление еуфоричното и драматично надбягване в Силвърстоун е изключение, а не потвърждение на тенденциите - отлив на публика и спонсори, загуба на интерес, празни трибуни, скучни състезания. Само преди 2 седмици в Австрия останаха непродадени 105 000 билета, а телевизионната аудитория регистрира спад с 20%. През 2015-а дори Германия остана без Гран при - по икономически причини. Въпреки традициите във „Формула 1” и присъствието на трима немски пилоти в Топ 10 на генералното класиране в момента. Въпреки и показателния факт, че най-силният отбор е „Мерцедес” и 8 от 20-те автомобила в колоната се задвижват от двигатели на „Бенц”.

Но Ламанш дели Англия от събитията в Европа, в случая - за добро. За един уикенд „Формула 1” стана повод за пиянството на един народ, който по стара традиция поля обилно почвата в Силвърстоун с бира и урина. Още от петъчния ден на свободните тренировки по шосетата към пистата се извиха незапомнени задръствания. Къмпингите се напълниха с каравани, хората извадиха скарите да пекат мръвки за мезе към студеното пиво в най-топлия ден на Острова от 9 години насам - 37 градуса! По-нервните и нетърпеливи шофьори оставяха колите си нейде по ливадите край пътя (въпреки забраната) и поемаха пеша към трибуните. Великото преселение към пистата за една бройка да провали състезанието за „Заубер”. Камионите с болидите на швейцарския отбор пристигнаха буквално в последния момент. Те пътували 27 часа някакви си 4 км, тъй като заради стачка на тунела под Ламанша всички превозни средства от Европа били пренасочени към фериботите. И като за капак дошла “тапата” на Силвърстоун.

Ентусиазмът на англичаните към моторните спортове превърна Гран при на Великобритания в един от последните бастиони на „Формула 1”. Космополитният, скъп и пренаселен с бедни и богати хора от цял свят Лондон е отдалечен само на 100 км и генерира достатъчно чужди зрители. Победите на местния любимец Люис Хамилтън катализират допълнително интереса. Англичаните превъзнасят пилота, който живее в Монако и Лос Анджелис, а баща му е от Карибите. Англичаните изобщо имат „Формула 1” за нещо свое. И не им липсват основания.

Първото състезание на създадения през 1950 г. шампионат е не другаде, а в Силвърстоун. Гледа го лично крал Джордж VІ, а победител става Джузепе Фарина с „Алфа Ромео”. От тогава до днес британската Гран при присъства неизменно в календара всяка година. Районът около пистата е Силициевата долина на моторните спортове - там са фабриките и централите на всички отбори с изключение на „Ферари” и „Торо Росо” (Италия) и „Заубер” (Швейцария). Великобритания е дала 160 пилоти и 10 шампиони на „Формула 1”, сред които блестят легендарни асове като Стърлинг Мос, Джим Кларк, Греъм Хил, Джон Съртис, Джеки Стюърт, Джеймс Хънт, Найджъл Менсъл.

„Силвърстоун за мен е най-голямото състезание за годината”, каза патриотично, но и съвсем искрено тазгодишният победител Люис Хамилтън. На своя земя шампионът дори зарови томахавката на войната със съотборника си Нико Розберг и се отзова на поканата му да отиде на неговото грил парти в навечерието на състезателния уикенд. Когато журналистите се поинтересуваха дали не е настъпило затопляне на отношенията между двамата, Хамилтън се нахили и с характерното за местното население чувство за хумор отговори: „Никога няма да пропусна да седна на масата, когато Розберг ми сервира безплатна вечеря.”

Тук е мястото и на още един добър лаф отпреди състезанието. Каза го Бърни Екълстоун пред в.„Таймс”: „Формула 1” е като секса - всичко е въпрос на трепет и очакване какво ще се случи. Ако очакваш, че Хамилтън ще бие отново, губиш интерес. Ако Розберг или друг спечели, може да ти стане интересно.”

Но... Хамилтън пак победи. И след пиянството на Силвърстоун идва изтрезняването с хамлетовския въпрос - как ще я бъде (или няма да я бъде) „Формула 1”, след като от 2014 година насам Хамилтън и Розберг са спечелили 24 от 28 състезания...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт