Нова кървава баня в Нигерия с 50 убити

С нова кървава баня започна седмицата в Нигерия, след като най-малко 45 души загинаха в неделя късно вечерта в два атентата в централния град Джос, предаде АП. Мишени бяха джамия и елитен ресторант. Ранените са 67. Не е ясно състоянието на пострадалите, но според лекари от спешни отделения броят на загиналите може да нарасне.

Също в неделя жена камикадзе се взриви в протестантска църква в Потискум, в североизточния щат Йобе, като уби най-малко 5 души - жена, двете й деца, пастора и още един вярващ.

Властите смятат, че атентатите са дело на ислямистката групировка „Боко харам“, която при различни атаки от началото на месеца погуби поне 267 души и 524 от 29 май, когато поста си зае новият президент Мухамаду Бухари.

Атаките в неделя вечер в Джос станали в момент, когато джамията и ресторантът били пълни с хора. В религиозния храм се взривил камикадзе, който имал съучастници, които преди това открили стрелба с огнестрелно оръжие и РПГ. Там загинаха 23-има души, като се предполага, че мишена на атаката е имамът Шейх Мухамад Сани Яхия Джингир. Той е известен с това, че от 2010 г. говори в проповедите си срещу ислямистите от „Боко харам“. Освен това вече оцелял веднъж в атентат, извършен срещу него в дома му. В ресторанта била задействана предварително поставена бомба, която погубила 22-ма.

Атентатите в Джос не са първите. През февруари загинаха 15 души, а през декември 2014-а - 30, като се смята, че зад атаките стои "Боко харам". Градът се намира на знаково място - между юга, заселен основно с християни, и северната част на Нигерия, в която живеят предимно мюсюлмани.

Миналата седмица в 5 поредни дни в райони край езерото Чад на североизток бяха избити около 200 души. Най-масовото клане бе в сряда, когато 50-ина въоръжени мъже нахлуха в с. Кукава и убиха 97 души. Ден по-рано в съседното Монгуно екстремисти застреляха 48 души.

Регионът бе завладян от „Боко Харам“ и обявен за халифат през 2014-а, но нигерийската армия си върна контрола върху част от териториите. Президентът Бухари определи кланетата като нечовешки и варварски и призова за намесата на регионални сили срещу групировката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят