Иракски самолет изпусна бомба в Багдад, уби 12 души

Най-малко 12 души загинаха, а 25 бяха ранени вчера в Багдад, когато щурмовик Су-25 на иракската армия изпусна бомба в жилищен квартал на столицата, предаде АП. Тя порази поне три къщи, коли и хора, а след удара останаха купища руини.

Според военните причина за трагедията е техническа неизправност, свързана с прикрепването на бомбата. Самолетът се е връщал от мисия за нанасяне на пореден въздушен удар по позиции на „Ислямска държава“, която заграбва части от Ирак и Сирия. Според данните на военните едната от бомбите на самолета останала блокирана в бомбения отсек. Пилотът обаче не е подозирал за проблема. Оставало му съвсем малко до кацането в близката военна база „Рашид“, когато бомбата паднала.

Армията на Багдад получи самолети Су-25 миналата година от Русия и Иран за борбата срещу джихадистите. Освен това Ирак се договори със САЩ за покупката на 36 изтребителя Ф-16. Те обаче още не са на въоръжение в иракската армия, а са във военна база в щата Аризона, където иракски пилоти се обучават на тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят