Разгониха бунта за тока в Ереван

Арменската полиция изтласка протестиращите в Ереван срещу увеличението на цената на тока и арестува за кратко 46 от тях, предаде АФП. Атаката на униформените започна сутринта с начало на демонтажа на барикадите, издигнати от недоволните. Препятствията блокираха основния булевард „Маршал Баграмян“ недалеч от президентския дворец..

Предупреждение, че в понеделник ще има разгонване, полицията отправи още в неделя, като прикани демонстрантите сами да развалят барикадите. Протестиращите обаче не само не ги премахнаха, а напротив - стегнаха редиците си. Вчера сутринта те се опитаха да се противопоставят на полицаите, но не успяха. Други останаха седнали на асфалта, но бяха насила вдигнати и отведени в полицейски участъци.

От 19 юни насам всеки ден хиляди арменци протестират в центъра на Ереван, като на 23 юни полицията употреби сила и задържа 247 души, на част от които в петък бяха повдигнати обвинения. Недоволството е заради планираното от 1 август увеличаване на цената на тока с между 17 и 22%. То е поискано от монополиста в Армения - компанията ЕНА. Тя е 100% собственост на руската „Интер-РАО“, чийто шеф на борда на директорите Игор Сечин е смятан за близък до президента Владимир Путин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят