Путин помага на Гърция... засега само на думи

„ПОДЕМОС“ И ЛЬО ПЕН ДРУЖНО ХВАЛЯТ РЕЗУЛТАТА ОТ НЕДЕЛНИЯ ВОТ

Гръцкият премиер Алексис Ципрас включи в телефонната си дипломация вчера и руския президент Владимир Путин.

„Президентът изрази подкрепа на гръцкия народ за преодоляване на трудностите“, обяви лаконично Кремъл. Двамата обсъдили резултатите от неделния референдум и по-нататъшното развитие на руско-гръцките отношения.

Не стана ясно дали Ципрас е поискал финансова помощ за гръцките банки. По-рано говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, че Атина още не била поискала нищо. „Внимателно наблюдаваме какво ще се случи с Гърция, пожелаваме й възможно най-скоро да се договори с кредиторите“, каза Песков.

Лидерката на крайнодесния френски Национален фронт Марин льо Пен възхвали постижението на ултралявата СИРИЗА на референдума. „След този провал на еврото и политиката на затягането на коланите трябва да се организира разпадът на единната валутна система, за да има реален икономически ръст и работни места“, призова тя.

„Демокрацията победи в Гърция“, заяви лидерът на испанските леви популисти от „Подемос“ Пабло Иглесиас. И натисна евролидерите: „След оставката на Янис Варуфакис вече нямате оправдание - време е за разумно споразумение с Атина.“ Уплашен, че трудностите на Гърция след вота може да отблъснат електората от „Подемос“ на изборите наесен, той посочи: „Испания не е Гърция, икономиката ни има повече тежест в ЕС.“

Лидерът на опозиционна соцпартия в Португалия Антониу Коща, който цели да вземе властта след 3 месеца, също яхна гръцката вълна: „Строгите икономии са вредни и застрашават европейското единство.“

Хвалби за Ципрас заваляха и от Латинска Америка. Боливийският президент Ево Моралес го нарече „покорител на европейския империализъм“, който дал „началото на освобождаването на европейския народ“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят