Кадиев: Частно лице изтеглило 20 млн. лева необезпечен кредит от КТБ

Бъдещето не е на такива радикални движения в лявото като СИРИЗА, но не е и на тези леви партии, които са част от ПЕС. Това коментира пред bTV депутатът от БСП Георги Кадиев.

Ден след референдума в южната ни съседка, той беше категоричен: „Гърция ще промени всички”.

„Спечелиха гордост при всяко положение, натриха носовете на Европа. Загубиха, обаче, повече – загубиха доверието на потенциалните си партньори”, коментира Кадиев.

Според него, смисълът на националното допитване в Гърция така и не е станал ясен извън това, че сега Ципрас ще може да се оправдае с народа си защо не приема предложеното от кредиторите. „Могат да си играят на референдуми до безкойност”, отбеляза Кадиев, като по думите му в момента гръцкият народ може да иска да се произнесе по всеки възможен вариант.

Според „червения” депутат, Атина в крайна сметка ще напусне еврозоната: „Ще направят нещо от сорта на валутен борд, ще върнат тяхната валута, ще я девалвират предварително”. По думите му така спестяванията и дълговете ще се стопят, като това ще отвори бавен и болезнен път към растежа – както е станало у нас през 90-те.

Георги Кадиев коментира и днешното изказване на бившия финансов министър Симеон Дянков, според когото външен за правителството фактор се е намесил през 2009 г., за да бъде преизбран Иван Искров за управител на БНБ.

„Единственият човек, единствените хора, които могат да го направят, са ДПС. Не мога да си представя, че Димитър Главчев, Менда Стоянова и Стоян Мавродиев могат да направят това”, коментира Кадиев. Според него през 2009 г. все още Цветан Василев не е бил толкова голям фактор, че сам да определи гуверньора на БНБ – КТБ се е разраснала по-късно.

„Искров допусна политизиране на БНБ (...) Централната банка има ролята на овчарско куче – ако овцете са послушни и вървят в една посока, няма нужда от овчарско куче. БНБ има достатъчно ресурс да извършва силен банков надзор и го прави, но не и с КТБ”, коментира Георги Кадиев.

Той посочи, че знае за 20-милионен кредит на физическо лице, което веднага предоставило парите на фирма, която е свързано лице на банката – схема, която не би убегнала на надзора.

Георги Кадиев отново защити своите предизвикали смут законодателни инициативи – да се агитира и на майчин език и да не се допускат референдуми по въпроси, свързани с човешките права и националната сигурност. Текстовете докараха на депутата обвинения, че работи с ДПС.

„Това не е ляво, не е дясно, не е центристко”, подчерта той. По думите му даже хората на Лютви Местан коментирали помежду си, че оставането на Кадиев в ПГ на БСП (което стана факт след инфарктно гласуване-б.р.) ще излезе „солено”.

„Аз съм гласувал срещу Пеевски, нали – това е тестът”, заяви Кадиев.

Той обяви, че за трети път ще се включи в битката за кмет на София. „15 души са номинирани, според мен, голяма част ще си направят отвод, защото не са питани. Аз съм подал заявление, че съм се съгласил”, каза Георги Кадиев.

Той посочи, че вероятно ще е „резервен вариант, последен вариант”, но влиза в надпреварата заради „обикновените хора” от партийните организации, които са застанали зад него.

Кадиев отсега обяви условията си – да има свой щаб, свои идеи и да е начело на листата за общински съветници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини