На 23 април 2019 да почерпят

Британка беше убита в Нигерия след отвличане

Започна аварийното укрепване на пътя за Рилския манастир

Двумоторен самолет се разби в Тексас, загинаха шестима души

Льо Пен влиза в съюза на Салвини Коалицията вече обединява формации от 7 евродържави

Топло време с облаци и дъжд ни очаква утре

Цената на бензина се повишава преди Великден

Заловиха 36 мигранти, опитали да прекосят Ламанша с малки лодки

Всеки втори готов да нарушава закона Хората с по-високи доходи са по-склонни да влязат в сивата икономика

Осмокласник зове за интересно преподаване със стари помагала Георги от Шумен подреди изложба с над 300 експоната

Трябва ли работодателят да освободи служител с право на пенсия

Пиян полицай предизвика катастрофа на пътя Пловдив-Карлово, задържаха го

Тостер за снимки и ходещо кошче създадоха БГ ученици

Порожанов обеща реформи, за да си запази поста (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 април 2019

Дупка от 5 млн. лева в бюджета на БАН: Портиер вече взема колкото учен техничар. Няма пари за младите, академиците с 2600 лева пенсия

Финансова дупка от 5 млн. лева в бюджета на БАН отвори социално напрежение сред учени и персонал в институтите. Една от причините е в решението на кабинета да увеличи минималната работна заплата с 40 лева и тя вече е 380 лева за страната. Тази добра новини предизвика напрежение при нас, каза проф. Никола Малиновски, председател на Общото събрание на академията. От увеличението, според щатната таблица на академията, се възползват чистачите и портиерите. Но то ги праща директно по възнаграждения в групата на техническия персонал (хората, които работят с високоспециализирана научната апаратура, но нямат висше образование). Те вземат по 380 лева, асистентите 440 лева доцентите са на 500 лева, а професорите са на 750 лева заплата, уточни проф. Малиновски.

Всички в институтите са против специалистите да вземат „портиерски“, но за увеличението на парите и за тях (над 2000 души) с по 40 лева средства няма. Академията трябва да дава и по 1400-1700 лева на аспирант за научната му работа, което е извън средствата за стипендии и възнаграждения. Такива пари също не са предвидени и се плащат от програмите на институтите, ако има. Институтите сами покриват режийните си за ток, вода, парно и такса смет от отчисленията от научните проекти, които печелят.

В същото време по решение на държавата БАН трябва да плаща от хазната си средствата за пожизнени пенсии на академиците. И ако доскоро това се приемаше, то вече ропотът срещу възрастните учени вече расте. За тях трябва да бъдат заделени над 2,5 млн. лева или по 2600 лева на месец допълнително към редовните им пенсии.

Увеличени са и международните такси за членство, които Академията плаща на различни международни организации, сред които и за метеорология. В институтите вече орязват щатове и правят планове за реални съкращения, за да задържат най-вече млади асистенти. „От години бюджетът на БАН не достига, а непрекъснато се иска високонаучна продукция. Ние я даваме, но за да произведеш нещо, е нужно съфинансиране, което го няма“, каза проф. Малиновски. И миналата, и по-миналата година в БАН бюджетът не достигаше с 5 млн. лева, които учените получаваха с последната му актуализация. А учените излизаха по 1 месец в неплатен отпуск. От БАН вчера изпратиха писмо до финансовото министерство във връзка с бюджетната прогноза 2016-2018 г. В него те настояват за повишение на бюджета с 9,5 млн. лева. От тях 1 млн. за заплати, общо 5 млн. лв. за научни проекти, 2 млн. лв за инфраструктура и още 1,5 млн. за възстановяване на членствата им в международни организации.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.