Корупция в Министерството на правосъдието

Как зад мантрата на “съдебната реформа” екипът на Христо Иванов прокарва схеми за порочно разходване на публични средства на принципа - “с малки суми, но редовно…”

Във ведомството - “специалисти” и по директно възлагане на определени фирми, без да е ясно по какъв принцип са избрани

Компетентните органи да извършат цялостен одит на дейността на екипа на Иванов

Всяка година държавната администрация харчи милиони левове на данъкоплатеца за поддръжка и ремонт на техниката и автопарка, които чиновниците ползват в работата си. Министерството на правосъдието не прави изключение. И докато повечето от държавните институции следват стриктно правилата и подбират след конкурсни процедури изпълнители на услуги - от подмяна на тонер касети за принтери до сервиз на служебните автомобили, то тази година в повереното на Христо Иванов министерство сключват договор за “Абонаментно сервизно обслужване и профилактика на климатизатори”, който може да послужи за нагледен пример на заобикаляне на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и дори да бъде ползван като тест за установяване на интегритет и почтеност на чиновниците в ситуация на корупционен натиск.

Скандалното в случая е, че заобикаляне на ЗОП чрез нагласяването на условията в договора става именно в период, в който ръководството на Министерството на правосъдието, а и отделните министри в правителството, убеждават обществото, че всячески се борят с корупцията. Тъкмо заради това готвят и поредната промяна на конституцията, без да зачитат обстоятелството, че за целта е нужно свикването на Велико народно събрание. Така, под прикритието на мантрите за реформи и докато тече опит за налагането на контрол над съдебната власт и най-вече върху прокуратурата, в правосъдното министерство не пропускат да сключат договор, който със сигурност до края на днешния ден трябва да е станал обект на проверки от страна на Инспектората към Министерския съвет, Агенцията за държавна финансова инспекция, както и на Икономическата полиция, ДАНС и прокуратурата чрез специално създаденото звено за “Борба с корупцията по високите етажи на властта”. Със сигурност, освен този договор, добре ще е компетентните институции да извършат цялостен одит на дейността на екипа на министър Иванов. Министерството на правосъдието не управлява големи финансови ресурси, но от страницата на ведомството става ясно, че в момента са в ход десетки процедури по ЗОП. Наред с това, от документацията, с която редакцията разполага, е видно, че в правосъдното ведомство са “специалисти” и по схемите за директно възлагане на услуги на определени фирми, без да е ясно по какъв принцип са избрани. Важното е схемата “с малки суми, но редовно” да не спира, докато вниманието на всички е отклонено от мантрите за “конституционни и съдебни реформи”.

Предисторията

Администрацията на Министерството на правосъдието се помещава в три сгради в идеалния център на София - на ул. “Славянска” 1, на ул. “Аксаков” 5 и на бул. “Дондуков” 2-а. В почти всички помещения има инсталирани климатици. Общият брой за трите сгради е около 100, а сградата на “Аксаков” 5 разполага и с централна климатична система.

На 19 октомври 2011 г. между Министерството на правосъдието и ГАЗТЕК ООД е сключен тригодишен договор за “Абонаментно сервизно обслужване и профилактика на климатизаторите”. Договорът се сключва по реда на Наредбата за възлагане на “малки обществени поръчки” и след проведена процедура, приключила с Решение № ЛС-07-72/02.09.2011г. Общата стойност на договора е 27 000 лв. с ДДС. Така поддръжката на климатичната техника на МП ще излиза по 750 лв. на месец. Сумата е надлежно посочена на страница втора от договора. (снимки - Стар-редовен-договор-1+2+3) Фирма ГАЗТЕК е специализирана в изграждането и поддръжката на газови, вентилационни, отоплителни инсталации, става ясно от справка в интернет. Към момента на провеждане на процедурата и сключването на договора Министерството на правосъдието се ръководи от настоящия вицепрезидент Маргарита Попова.

Корупционната схема на заобикаляне на процедурата по ЗОП

На 13 май 2015 г., повече от половин година след като договорът за поддръжка на климатиците в сградите на Министерството на правосъдието е изтекъл, но без провеждането на конкурсна процедура, между ведомството и “ПроАрм“ ЕООД е сключен двугодишен договор за “Абонаментно сервизно обслужване и профилактика на климатизаторите”. Договорът е сключен чрез директно възлагане, а общата стойност е 23 556 лв. с ДДС. (снимки – Скандален-договор-1+3+4) Така поддръжката на климатичната техника на МП вече излиза по 981,50 лв. на месец. Логично - изписването на тази сума е “спестено” в договора.

Действия с умисъл

Действията на подчинените на правосъдния министър несъмнено имат своя умисъл. За това говорят поне три обстоятелства. Първо - никъде в последните десет месеца, в които на власт е този екип на министерството, не може да бъде открита документация, от която да е видно, че отговорните лица въобще са възнамерявали да проведат съответната процедура по реда на Закона за обществените поръчки. Второ - за да заобиколят нормите в ЗОП, служителите на правосъдния министър намаляват срока на договора от три на две години. Така общата стойност пада под прага от 24 000 лв., под който важи правилото за директно възлагане. (снимки – Скандален-договор-1+3+4) В крайна сметка бюджетът на правосъдното министерство е ощетен с 5556 лв., при това само от по-високата средна месечна цена за поддръжка на климатичната техника. За Министерството на правосъдието договорът е подписан от главния секретар Ивелина Николова, назначена от Христо Иванов още в мандата на служебното правителство. Материално отговорно лице на МП обаче се води министърът. (снимка – Скандален-договор-2)

От арматурата до лобиста Хохегер

Справка в интернет установи, че фирмата, която МП избира, без конкурс, за да поддържа климатиците им, няма опит в тази област. “ПроАрм” ЕООД се занимава с дистрибуция и продажба на части и техника, свързани с промишлеността. “Нашата основна политика в търговската дейност е предлагането на качествена арматура”, посочват в представянето си от компанията, чиито управители са Емил Мерджанов и Михаил Генов. Двамата имат съвместно участие и в друга компания, която е посочила като предмет на дейност изграждане и експлоатация на хидроенергийни обекти.

При внимателен прочит на участията на Мерджанов в различни фирми се установява и друг любопитен момент. Емил Мерджанов, който в качеството си на управител на “ПроАрм” ЕООД подписва договора с Министерството на правосъдието, през 2014 г. прехвърля участието си във “ВиБиДжи Енерджи” ООД на Росица Велкова. Бизнесдамата, от своя страна, е била съдружник в “Хохегер БГ” ООД със скандално известния лобист Петер Хохегер. Австрийският гражданин бе осъден в собствената си родина за корупция. Хохегер доби популярност у нас преди няколко години, когато стана известно, че е организирал лобистки кампании около членството на България в ЕС. За връзките на Хохегер с български политици и бизнес контактите му със съпругата на лидера на ПЕС Сергей Станишев - Моника Станишева, в 41-вото народно събрание бе създадена и нарочна “анкетна” комисия.

Този факт идва да покаже, че борбата с корупцията някъде приключва и с присъди, докато у нас тя е повод за поредния опит за овладяване на съдебната власт, този път гарнирано дори с ремонт на основния закон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи