Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Туристическите пакети ще поскъпнат 2-3 пъти Българинът се стяга за патриотични екскурзии за 3 март

Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

КЗК забранява “Юбер” и го глобява с 200 хил. лева

Платформата за споделени пътувания „Юбер“ трябва да спре да работи в България, постанови Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и глоби с общо 200 хил. лева две компании на дружеството.

Те трябва да платят 100 хил. лева, защото не са предоставили на комисията данни за приходите си и печалбите.

Други 100 хил. лева са санкция заради нелоялна конкуренция, като сумата е определена служебно, тъй като точният размер не може да бъде изчислен, след като не са предоставени данни за приходите. По закон глобите за пазарни нарушения са до 10% от оборота на провинилата се фирма за предходната година.

В решението пише, че КЗК забранява на „Юбер“ да работи от датата на влизането му в сила, независимо дали дружеството обжалва. В случай, че компанията не се съобрази, глобата ще бъде удвоена.

Вчера платформата работеше. От „Юбер България“ коментираха, че ще обжалват решението на КЗК, защото смятат, че изключването на дружеството от пазара „ще ограничи конкуренцията и ще отнеме правото на избор на гражданите“.

Проверката на антимонополният орган е показала, че действително „Юбер“ предоставя различна услуга, но тя много прилича по дейност на таксиметровата. Според КЗК е редно дружеството да осъществява споделени пътувания само ако използва услугите на лицензиран превозвач – таксиметрова фирма.

Срещу „Юбер“ имаше две подадени жалби в КЗК – на Столична община и на таксиметровата фирма „О,Кей Супертранс“. Според „О,Кей“ платформата за споделени пътувания всъщност извършва таксиметрова услуга, а не притежава необходимите за това лицензи.

Съответно цената на превоза е по-ниска и това изкривява пазара. Справка на сайта на „Юбер“ показва, че тарифите са много близки до тези на таксиметровите превози.

Разликата е, че пътуванията се поръчват онлайн, заплащането също става през електронната платформа, а колите за превоз трябва да са произведени след 2004 г., тоест с 5 години по-нови от тези, които могат да използват таксиметровите шофьори.

“Гугъл копира схемата”

Компютърната компания „Гугъл“ също обмисля да пусне първата си фирма за споделени пътувания, подобна на „Юбер“. Тя ще заработи в Израел. За разлика от „Юбер обаче шофьорите няма да могат да печелят от услугата, а само ще намаляват разходите си за гориво, като пътниците заплащат част от него.

Идеята е чрез мобилен софтуер да се откриват хора, които са в една посока и да си разделят разходите за пътуването. Платформата ще използва разработен софтуер за улични задръствания.

Услугата ще се предлага от фирмата „Уейз“, която е собственост на „Гугъл“ от юни 2013 г. Израелската компания предлага уникална услуга за навигация – използва сигналите от сателити, за да предлага информация за трафика в Тел Авив в реално време.

Информацията може да се използва през всеки смартфон и така хората да планират пътуванията си като избягват тапите в града. Новата услуга на „Гугъл“ ще се казва „Карай с“ (RideWith).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.