Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Туристическите пакети ще поскъпнат 2-3 пъти Българинът се стяга за патриотични екскурзии за 3 март

Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

Трите момичета, държани затворени в „Люлин”, никога не са ходили на училище

МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Наказания в пловдивската Спешна помощ заради отказана помощ на 2-годишно дете

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова откри семинар на тема “Изкуството в променяща се Европа – време и граници“

Меркел обеща на Гърция помощ при военна агресия от Турция

Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на Алексей Петров за пране на пари

Избират шеф на БНБ зад гърба на конституцията

Властимащите бързат с избора на управител на Българската народна банка ( БНБ) преди Конституционният съд ( КС) да е казал дали правилата за него не нарушават основния закон. Това стана ясно вчера, след като КС образува дело срещу процедурата за избиране на нов гуверньор на Българската народна банка (БНБ).

Делото е по искане на 74 депутати от опозицията. Подписката беше започната от Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт, но в нея парафи сложиха и от левицата, начело с лидера на БСП Михаил Миков, и от БДЦ. Избраниците твърдят, че правилата за номинация на нов гуверньор на централната банка, приети от Народното събрание, противоречат на конституцията. Те оспорват една точка от тях, според която “предложение за кандидат за управител на БНБ се прави от парламентарните групи или народните представители, нечленуващи в парламентарна група”.

Според жалбата текстът ограничава конституционното право на депутатите за собствена инициатива, разпореждайки, че само цели групи могат да правят номинации. Така била нарушена равнопоставеността на депутатите.

Това, че КС е образувал дело, означава, че конституционните съдии са намерили поставения от опозицията казус за оправдан и че той е от компетенциите на органа. Докладчик по делото ще е проф. Цанка Цанкова.

КС няма поставен точен законов срок, в който трябва да се произнесе. По закон жалбата не спира хода на процедурата по избор.

Бившият конституционен съдия Димитър Гочев обясни пред „Труд“: „Приетите правила от НС са в сила. Те могат да се прилагат до произнасянето на КС по жалбата. Решенията на КС действат от приемането им и нямат обратно действие“. Това значи, че дори ако КС обяви правилата за противоконституционни, това няма да направи избора на управител на БНБ по тях незаконен. Решението ще важи за избор на следващ гуверньор.

Избирането на нов управител на БНБ се наложи, след като Иван Искров подаде оставка, считано от 10 юли. За поста има четири номинации. ГЕРБ предложи финансиста от МВФ Димитър Радев. Реформаторският блок го подкрепи, но издигна и Бисер Манолов – бивш шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Патриотичният фронт предложи ректора на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов. АБВ посочи икономиста Виктор Йоцов.

ГЕРБ са решени изборът на нов гуверньор да се случи до 15 юли, а на 9 юли ще е изслушването на кандидатите в ресорната парламентарна комисия. Зам.-шефът на парламента от ГЕРБ Димитър Главчев каза вчера пред „Труд“, че партията не е обсъждала спиране на процедурата по избор заради старта на дело по процедурните правила в КС. Главчев каза, че ГЕРБ няма да се меси в решенията на КС. Конституционалисти, с които от партията са се консултирали, смятат, че няма проблем с правила за избор. „Важно е да имаме избран управител на БНБ в срок и с максимална парламентарна подкрепа, особено при създалата се ситуация в Гърция“, добави Главчев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.