Amnesty International обвини Балканите, че не се отнасят добре с имигрантите

Amnesty International обвини във вторник балкански страни, че малтретират имигрантите, които преминават през техните територии на път за Европейския съюз, съобщи AFP, цитиран от "Фокус".

„Хиляди бежанци, търсещи убежище и имигранти, включително деца, предприемат опасни пътувания през Балканите и страдат от насилие и изнудване от страна на властите и криминалните банди“, казва се в публикувания доклад на организацията.

Докладът на Амнести е базиран на четири изследователски мисии в Сърбия, Унгария, Гърция и Македония между юли 2014 и март 2015 година и на интервюта с повече от 100 бежанци и имигранти. Според документа, имигрантите, които бягат от бедност, война и преследване, са захвърлени на произвола на съдбата от провалилата се европейска система, което ги оставя хванати в капан в Сърбия и Македония.

Много имигранти са заявили пред правозащитниците, че са били заставени да платят глоби от до 100 евро, докато са преминавали през Балканите. Бежанци съобщават, че са били бити от сръбската полиция в близост до границата с Унгария.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят