Дончев: България научи своя урок да харчи толкова, колкото получава

България научи своя урок да харчи толкова, колкото получава. Това заяви пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

Той отрече твърденията, че цената на тока у нас се задържа изкуствено. Според него не е възможно след Нова година цената на електроенергията да скочи рязко.

„Нямаме изкуствено задържане на цената на тока, най-малкото защото от изкуственото задържане на цената на тока през последната година сме оставили енергетиката в това състояние, което е в момента. Половината от паричния дефицит вътре е следствие на т. нар. тарифен децифит. Втората половина от дупката е заради „Цанков камък” и заради „Белене”, заяви Дончев.

Проверката във ВЕИ сектора продължава , като основната цел е да се провери дали декларираните от тях инвестиционни разходи и параметри отговарят на формулата, на базата на която на тях им се плаща по-висока цена, каза още вицепремиерът.

Той обаче подчерта, че това не трябва да се приема като гонения на даден бранш. Който като почтен и съвестен инвеститор не е надписвал сметката, може да бъде спокоен, посочи Дончев.

Трудно ми е да си представя, че част от нещата, които са се случвали в енергетиката изобщо, включително и във ВЕИ сектора, са ставали без политическа протекция. Имаме драстични случаи, изтъкна той.

На въпрос дали в ГЕРБ има хора, които са осъществявали протекция над други, които притежават ВЕИ-та, Дончев отговори, че не знае за такива хора.

„Това, че някой е член или на позиция в ГЕРБ, било депутат или друг, не е никаква индулгенция, нито имунитет”, категоричен беше той.

Не помня никой да е бил натискан Иван Искров да остане на поста като управител на БНБ, нито някой да се е оплаквал от натиск, каза Дончев по повод твърдението на бившия финансов министър Симеон Дянков, че значима фигура извън правителството е осъществила натиск Искров да бъде преизбран на поста през 2009 г. Не знам какво има предвид Симеон Дянков, дочух, но не знам за какво става дума, заяви лаконично Дончев.

По повод кризата с Гърция той изтъкна, че страната е важен търговски партньор за България. Износът ни за Гърция е от порядъка на 3 милиарда. Над 100 хиляди души работят в страната, а през лятото броят им става почти двоен.

Ако кризата в Гърция се задълбочи, което е напълно възможно, част от тези над 100 хиляди българи може да изберат да се върнат в България, отбеляза вицепремиерът.

В България освен безработица има и недостиг на работна сила, особено в някои сфери като туризма, сектора на услугите. Така че ефектът ще е двояк – от една страна, нов натиск на пазара на труда, от друга страна - нови възможности за бизнес, смята той.

Според него кризата в Гърция би могла да свие експортните възможности на България, но от друга страна, тече процес по миграция на гръцки бизнеси в България заради много по-стабилната политическа и икономическа среда.

Прекалено екзотичен сценарий е връщането на драхмата в Гърция. Това означава, че кризата е ескалирала до крайна степен и преговорите във всякакъв вид са невъзможни, посочи Дончев.

Според него гръцкото правителство, с убеждението, че мощността му е повишена след референдума, ще се опита да лансира нещо близо до петъчното предложение на Ципрас, редуциране на дълга с нови 30% и гратисен период от 20 години, което няма как да бъде прието.

По думите на Дончев най-опасен ефект обаче имат затворените банки в южната ни съседка. Ако банковата система не работи още няколко дни или още седмица, това ще има ужасяващ ефект върху икономиката, прогнозира Дончев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес