На 27 април 2018 да почерпят

Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Дончев: България научи своя урок да харчи толкова, колкото получава

България научи своя урок да харчи толкова, колкото получава. Това заяви пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

Той отрече твърденията, че цената на тока у нас се задържа изкуствено. Според него не е възможно след Нова година цената на електроенергията да скочи рязко.

„Нямаме изкуствено задържане на цената на тока, най-малкото защото от изкуственото задържане на цената на тока през последната година сме оставили енергетиката в това състояние, което е в момента. Половината от паричния дефицит вътре е следствие на т. нар. тарифен децифит. Втората половина от дупката е заради „Цанков камък” и заради „Белене”, заяви Дончев.

Проверката във ВЕИ сектора продължава , като основната цел е да се провери дали декларираните от тях инвестиционни разходи и параметри отговарят на формулата, на базата на която на тях им се плаща по-висока цена, каза още вицепремиерът.

Той обаче подчерта, че това не трябва да се приема като гонения на даден бранш. Който като почтен и съвестен инвеститор не е надписвал сметката, може да бъде спокоен, посочи Дончев.

Трудно ми е да си представя, че част от нещата, които са се случвали в енергетиката изобщо, включително и във ВЕИ сектора, са ставали без политическа протекция. Имаме драстични случаи, изтъкна той.

На въпрос дали в ГЕРБ има хора, които са осъществявали протекция над други, които притежават ВЕИ-та, Дончев отговори, че не знае за такива хора.

„Това, че някой е член или на позиция в ГЕРБ, било депутат или друг, не е никаква индулгенция, нито имунитет”, категоричен беше той.

Не помня никой да е бил натискан Иван Искров да остане на поста като управител на БНБ, нито някой да се е оплаквал от натиск, каза Дончев по повод твърдението на бившия финансов министър Симеон Дянков, че значима фигура извън правителството е осъществила натиск Искров да бъде преизбран на поста през 2009 г. Не знам какво има предвид Симеон Дянков, дочух, но не знам за какво става дума, заяви лаконично Дончев.

По повод кризата с Гърция той изтъкна, че страната е важен търговски партньор за България. Износът ни за Гърция е от порядъка на 3 милиарда. Над 100 хиляди души работят в страната, а през лятото броят им става почти двоен.

Ако кризата в Гърция се задълбочи, което е напълно възможно, част от тези над 100 хиляди българи може да изберат да се върнат в България, отбеляза вицепремиерът.

В България освен безработица има и недостиг на работна сила, особено в някои сфери като туризма, сектора на услугите. Така че ефектът ще е двояк – от една страна, нов натиск на пазара на труда, от друга страна – нови възможности за бизнес, смята той.

Според него кризата в Гърция би могла да свие експортните възможности на България, но от друга страна, тече процес по миграция на гръцки бизнеси в България заради много по-стабилната политическа и икономическа среда.

Прекалено екзотичен сценарий е връщането на драхмата в Гърция. Това означава, че кризата е ескалирала до крайна степен и преговорите във всякакъв вид са невъзможни, посочи Дончев.

Според него гръцкото правителство, с убеждението, че мощността му е повишена след референдума, ще се опита да лансира нещо близо до петъчното предложение на Ципрас, редуциране на дълга с нови 30% и гратисен период от 20 години, което няма как да бъде прието.

По думите на Дончев най-опасен ефект обаче имат затворените банки в южната ни съседка. Ако банковата система не работи още няколко дни или още седмица, това ще има ужасяващ ефект върху икономиката, прогнозира Дончев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.