Манюел Валс: Франция ще направи всичко възможно Гърция да остане в еврозоната

"Франция ще направи всичко възможно Гърция да остане в еврозоната, но гръцкото правителство трябва да поведе страната по пътя с реформи", каза френският премиер Манюел Валс в ефира на радиостанция RTL, пише ТАСС.

"В момента ЕС се намира в решаващ етап. Франция винаги е правила и ще продължава да прави всичко, което зависи от нея, за да остане Гърция в еврозоната. Атина е един от партньорите на ЕС, гърците са един истински европейски народ", каза Валс.

"Излизането на Гърция от еврозоната е заплаха за растежа на световната икономика. Франция счита, че този риск не може да бъде поет", заяви премиерът.

Валс добави, че има база за споразумение и няма теми табу в обсъждането на проблемите с гръцкия дълг. Той отказа да коментира оставката на финансовия министър Янис Варуфакис. Според него това е "въпрос, касаещ само гръцкото правителство".

Днес в Брюксел ще се проведе среща на върха на държавните и правителствените ръководители на 19-те страни от еврозоната и на заседание на Еврогрупата. На срещите ще бъдат обсъдени начините за излизане от ситуацията. Вчера новоизбраният финансов министър на Гърция Евклид Цакалотос заяви, че Атина няма да приеме нежизнеспособно споразумение с кредиторите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят