Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Столичната община съветва гражданите какво да правят при терористичен акт При взрив в метрото лягайте на пода, инструктират от "Московска 33"

Мароканецът, задържан у нас за тероризъм, ще остане 90 дни в ареста

Лавров заяви, че ситуацията в Африн може да се реши чрез пряк диалог между Дамаск и Анкара

Спасителите на Преслав с екипировка от Швейцария

Адвокатите на Йоан Матев искат да бъде преместен в Софийския затвор Съдът даде ход на делото за убийството на Георги Игнатов

Григор дал 14 проби миналата година

Съдът отказа да освоби предсрочно братоубиец

Обществената трапезария в Търново ще работи без прекъсване цяла година

Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Бургаска учителка се нуждае спешно от кръв

Свлачище застрашава пешеходци и коли край Дебелец

ВСС прие оставката на Красимир Влахов

Смениха съдията по делото срещу Ахмед Муса и 13-те му “пророка”

Съдия Ивета Парпулова, която бе разпределена за докладчик по наказателно дело № 305/2015 г. на Пазарджишкия окръжен съд срещу Ахмед Муса Ахмед и още 13 подсъдими, обвинени за проповядване на радикален ислям и омраза на религиозна основа, пропагандиране на война и разпространение идеите на терористичната организация “Ислямска държава”, си е направила самоотвод.

Мотивите на бившата председателка на Пазарджишкия окръжен съд за това нейно решение са, че не би желала да възникне съмнение в обществото, че Ахмед Муса Ахмед няма да получи правосъдие от независим и безпристрастен съд. Именно Парпулова бе съдия по делото срещу 13-те имами и наложи ефективна осъдителна присъда на Ахмед Муса, която Пловдивският апелативен съд удвои от 1 на 2 години с решение от 30 юни.

В Пазарджик се заговори, че има и друга причина за решението на съдия Ивета Парпулова и то е свързано със съпруга й Стоян Парпулов, който щял да бъде адвокат на Ахмед Муса на предстоящия нов процес срещу него. “Изобщо няма такова нещо. Няма да съм защитник на Ахмед Муса”, отсече известният пазарджишки адвокат.

Колегата му Хари Харалампиев, който е председател на местния Общински съвет и един от адвокатите на Муса по предишното делото срещу него и 12-те имами, заяви пък, че се колебае дали да се ангажира отново със защитата му по новия процес. Според юристи делото срещу 14-те обвинени е прецедент за българската съдебна практика, тъй като досега у нас не е имало процес по член 407 от НК за пропагандиране на война. Обвинителният акт бе внесен на 1 юли, материалите по него до момента са 30 тома, а продължава събирането на нови доказателства.

След отвода на Ивета Парпулова и след повторно разпределение за нов докладчик по наказателно дело 305/2015 г. на Пазарзжишкия окръжен съд бе избрана съдия Кристина Пунтева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете