1 860 смениха личния си лекар в Шуменско

Фермерка: Ще искам ексхумация на животните ми, за да докажа, че не съм заровила тайно 31 овце Автобусът, който ще откара протестиращите към София вече е нает

Турски съд разпореди оставането на двамата гръцки войници в ареста

Рекорден брой участници в турнир по тенис в Елена

София ще има аквапарк през 2019 г. Шезлонги, СПА и бебешки басейн строят в парк „Възраждане“

Отнето предимство погуби мъж и прати трима в болница

ГДБОП удари престъпна група от трима човека, отворили „клуб“ за сексуални услуги 

БСП: Неприемливо е Омбудсманът да бъде гонен от заседание на Тристранния съвет

Учителите оцениха учебници за III, VII И IX клас

Кметът на Поморие дари на местната полиция дрегер, улавящ 8 вида дрога

Според 58% от населението на Западните Балкани България е помогнала за европейската интеграция на страната им

ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу председателя на САС Даниела Дончева

Доналд Туск: Търговското споразумение между ЕС и Япония е „ясно послание“ срещу протекционизма

ЕС и Япония подписаха търговско споразумение

Не пуснаха Мая Манолова на заседанието на Тристранката

Смениха съдията по делото срещу Ахмед Муса и 13-те му „пророка“

Съдия Ивета Парпулова, която бе разпределена за докладчик по наказателно дело № 305/2015 г. на Пазарджишкия окръжен съд срещу Ахмед Муса Ахмед и още 13 подсъдими, обвинени за проповядване на радикален ислям и омраза на религиозна основа, пропагандиране на война и разпространение идеите на терористичната организация „Ислямска държава“, си е направила самоотвод.

Мотивите на бившата председателка на Пазарджишкия окръжен съд за това нейно решение са, че не би желала да възникне съмнение в обществото, че Ахмед Муса Ахмед няма да получи правосъдие от независим и безпристрастен съд. Именно Парпулова бе съдия по делото срещу 13-те имами и наложи ефективна осъдителна присъда на Ахмед Муса, която Пловдивският апелативен съд удвои от 1 на 2 години с решение от 30 юни.

В Пазарджик се заговори, че има и друга причина за решението на съдия Ивета Парпулова и то е свързано със съпруга й Стоян Парпулов, който щял да бъде адвокат на Ахмед Муса на предстоящия нов процес срещу него. „Изобщо няма такова нещо. Няма да съм защитник на Ахмед Муса“, отсече известният пазарджишки адвокат.

Колегата му Хари Харалампиев, който е председател на местния Общински съвет и един от адвокатите на Муса по предишното делото срещу него и 12-те имами, заяви пък, че се колебае дали да се ангажира отново със защитата му по новия процес. Според юристи делото срещу 14-те обвинени е прецедент за българската съдебна практика, тъй като досега у нас не е имало процес по член 407 от НК за пропагандиране на война. Обвинителният акт бе внесен на 1 юли, материалите по него до момента са 30 тома, а продължава събирането на нови доказателства.

След отвода на Ивета Парпулова и след повторно разпределение за нов докладчик по наказателно дело 305/2015 г. на Пазарзжишкия окръжен съд бе избрана съдия Кристина Пунтева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.