Старозагорци ще посрещнат тържествено Благодатния огън от Ейрусалим

Масло от кило марихуана по 1500 лв. спринцовката продавала разбитата наркогрупа от Варна

По-високи наказания за разрушители на дюни По-сурови мерки и за нападателите над медици, пробационни служители и по хулигански подбуди

Дневен център подреди великденска изложба базар в Монтана

Двама мъже са задържани за производство на наркотици в Плевенско и Врачанско

Илияна Йотова разговаря с чуждестранни студенти от български произход в Пловдив

Дават на съд бабаит, убил мъж на улица във Вършец

Прокурори отчитат скок на актовете за данъчни престъпления и наркотици

13 задържани за разпространение на дрога при спецакция във Варна

Прокуратурата: Материалите за Бенчо Бенчев се превеждат Очаква се до края на май разследването да приключи с прецизирани обвинения

Лавров: САЩ се намесват по безцеремонен начин в проекта за „Северен поток 2“

Две общини във Варненско са увеличили населението си

Братя Пантелееви – магьосници в класиката

Забравен багаж спря метрото до „Летище София“, спецекипи го проверяват

Осъдиха мъж, заплашвал полицаи пред участъка им С условна присъда и плащане на обезщетения е наказан нарушителят

Смениха съдията по делото срещу Ахмед Муса и 13-те му „пророка“

Съдия Ивета Парпулова, която бе разпределена за докладчик по наказателно дело № 305/2015 г. на Пазарджишкия окръжен съд срещу Ахмед Муса Ахмед и още 13 подсъдими, обвинени за проповядване на радикален ислям и омраза на религиозна основа, пропагандиране на война и разпространение идеите на терористичната организация „Ислямска държава“, си е направила самоотвод.

Мотивите на бившата председателка на Пазарджишкия окръжен съд за това нейно решение са, че не би желала да възникне съмнение в обществото, че Ахмед Муса Ахмед няма да получи правосъдие от независим и безпристрастен съд. Именно Парпулова бе съдия по делото срещу 13-те имами и наложи ефективна осъдителна присъда на Ахмед Муса, която Пловдивският апелативен съд удвои от 1 на 2 години с решение от 30 юни.

В Пазарджик се заговори, че има и друга причина за решението на съдия Ивета Парпулова и то е свързано със съпруга й Стоян Парпулов, който щял да бъде адвокат на Ахмед Муса на предстоящия нов процес срещу него. „Изобщо няма такова нещо. Няма да съм защитник на Ахмед Муса“, отсече известният пазарджишки адвокат.

Колегата му Хари Харалампиев, който е председател на местния Общински съвет и един от адвокатите на Муса по предишното делото срещу него и 12-те имами, заяви пък, че се колебае дали да се ангажира отново със защитата му по новия процес. Според юристи делото срещу 14-те обвинени е прецедент за българската съдебна практика, тъй като досега у нас не е имало процес по член 407 от НК за пропагандиране на война. Обвинителният акт бе внесен на 1 юли, материалите по него до момента са 30 тома, а продължава събирането на нови доказателства.

След отвода на Ивета Парпулова и след повторно разпределение за нов докладчик по наказателно дело 305/2015 г. на Пазарзжишкия окръжен съд бе избрана съдия Кристина Пунтева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.