Групировката Нова ИРА пое отговорност за убийството на журналистка в Северна Ирландия

25 души загинаха при катастрофа в Боливия

В Шри Ланка днес е ден на траур след атентатите

Сп. „Варайъти“: Българин е купил имение в Бевърли Хилс за 35 млн. долара

Днес се очаква дъждовно време, главно в западната половина на страната

Владимир Путин и Ким Чен Ун ще се срещнат на 25 април във Владивосток

На 23 април 2019 да почерпят

Британка беше убита в Нигерия след отвличане

Започна аварийното укрепване на пътя за Рилския манастир

Двумоторен самолет се разби в Тексас, загинаха шестима души

Льо Пен влиза в съюза на Салвини Коалицията вече обединява формации от 7 евродържави

Топло време с облаци и дъжд ни очаква утре

Цената на бензина се повишава преди Великден

Заловиха 36 мигранти, опитали да прекосят Ламанша с малки лодки

Всеки втори готов да нарушава закона Хората с по-високи доходи са по-склонни да влязат в сивата икономика

Световната банка: Смъртността от апандисит в България е сред най-високите в ЕС

Смъртността от апандисит в България е сред най-високите в Европейския съюз. Същото се отнася и за смъртността от сърдечно-съдови заболявания.

Това сочат данните от доклад на Световната банка, представени от постоянния представител й представител в България Антъни Томпсън в Министерски съвет по време на третото заседание на Съвет „Партньорство за здраве“, съобщи БГНЕС.

Изключително висок е делът на доплащане от гражданите за здравни услуги, подчерта Томпсън. Според доклада на Световната банка 4% от българските домакинства над линията на бедността са паднали под нея заради доплащания за здравни услуги, изнесе данни Томпсън. Делът на гражданите, които доплащат за здравни услуги е скочил от 30 на 47% от 1998 година насам, подчерта постоянният представител на Световната банка. Около 20% от хората с ниски доходи нямат достъп до медицински грижи, а между 6 и 12% от населението не се обхваща от Националната здравноосигурителна каса, сочат още данните.

България отделя малко повече от очакваните средства от БВП и инвестира повече в здравеопазване от сравними с нея държави, но липсва ефективност, сочи още докладът. Сравнително добри, макар и под средните за ЕС, са показателите по отношение на детската и майчина смъртност, както и очакваната продължителност на живота.

Световна банка отправи критики и за това, че в болниците влизат пациенти, които е било възможност да се лекуват в доболнични условия. „В 55% от болниците повече от 1/3 от пациентите са могли да бъдат лекувани амбулаторно“, цитира данни от доклада Антъни Томпсън. Той обясни, че първичната помощ е организирана по такъв начин, че лекарите имат много стимули да прехвърлят пациентите към болничната помощ – това намалява ефективността и пречи на приемствеността при лечението. При първичната медицинска помощ има тавани, поради което личните лекари имат стимул да пренасочват пациентите към болниците, където тавани няма, обясни той.

„В системата има стимули за лекуване на пациентите в болничната помощ, а в доболничната помощ могат да се икономисат разходи, ако тези стимули се променят“, подчерта той. От Световната банка подчертават още, че различни части от системата отговарят за вземането на различни решения. Вземането на решения и отговорността не винаги съвпадат и за това няма достатъчно контрол на НЗОК върху променливите величини на финансирането, подчерта Томпсън.

По отношение на лекарствените продукти се оказва, че растат разходите в публичния сектор за заплащане на болниците, а същевременно се увеличават разходите, които пациентите плащат, тъй като се увеличават нуждите за доплащане за медикаменти. „Необходимо е да се помисли за стимулите за повишаване на разходите“, препоръчват от Световната банка. Едва ли ще има много възможности за повече увеличаване на средствата за здравеопазване, така че трябва да се търси по-добра ефективност, съветват експертите.

Според Филип Домански от Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ към Европейската комисия основните проблеми на родното здравеопазване също са слабите резултати от пологаните грижи и неефективното усвояване на ресурси. Домански представи доклад на ЕК и препоръки към България по отношение на здравеопазването, които трябва да бъдат приети официално на 14 юли от Съвета на министрите.

Системата не осигурява равен достъп до здравеопазване, сочи докладът на ЕК. Все още много българи не плащат своите здравни вноски, подчерта още Домански. Той отправи критики и за твърде големите болници с прекалено голяма леглова база, което според него е характерен проблем за всички държави от бившия социалистически блок. Домански препоръча реформа за намаляване на легловата база така, че да не затварят болници, а лечението да става с друг вид дейности въз основа на здравните нужди на населението. Здравеопазването да се обвърже повече със социалните грижи, да се намалят свръх хоспитализациите, тъй като са много по-скъпи като лечение от амбулаторното такова, препоръчва още ЕК.

Слабо, но все пак по-добро финансиране на амбулаторното лечение и приемането на Национална стратегия за здравеопазването отчете Домански като положителни стъпки на страната ни. Той препоръча усилия за по-ефективно усвояване на средствата в първичната и амбулаторна помощ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.