Депутати мъмрят Юнкер, че си гледа в телефона. Той: Пиша си с Ципрас!

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се скара на депутати, които му направиха забележки за това, че гледа телефона си по време на парламентарен дебат, като заяви, че в момента си пише с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Размяната на съобщения между двамата идва само часове преди провеждането на извънредната среща на лидерите от Еврозоната. Тя беше свикана, след като в неделя гръцките избиратели отхвърлиха на референдум предложенията на международните кредитори за реформи в замяна на нова помощ за страната.

"Спрете това бърборене, че постоянно си гледам в телефона. В момента си пиша... с гръцкия министър-председател", раздразнен заяви Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург, цитиран от АФП.

"Не знам дали вие ще имате шанса да правите това, но аз трябва да го свърша днес. Работя, така че спрете тези глупави шеги, за които просто няма причина", допълни той.

Председателят получи забележки от някои евродепутати, в това число и членове на евроскептичната британска партия ЮКИП за начина, по който се е справил с гръцката дългова криза.

В продължение на месеци Юнкер беше човекът, който осъществяваше връзката с гръцкия премиер, но след серия срещи, които така и не постигнаха сделка между кредиторите и Атина, Юнкер заяви, че се е почувствал "предаден" заради свикания миналата седмица референдум.

По време на изказването си днес той заяви също, че неговото желание е "Грексит" да бъде избегнат, като Гърция трябва да представи предложения, за да реши своята дългова криза.

"Сега е време за тези със здрав разум, разсъдък и определено количество емоции да преговарят. Гръцката делегация напусна преговорите. Това не беше правилно, това беше сериозна грешка. Не можеш да си тръгнеш от преговори", каза той

В същото време Юнкер предупреди и че решение на проблема няма да се появи за една вечер. "Ако постигнем решение тази вечер, това ще бъде едно прекалено опростено решение", каза председателят като допълни, че "това, което ще правим тази вечер е да си говорим, да покажем толерантност и да възвърнем реда в тази ситуация".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят