Андреев: Поисках заседание на комисията за контрол на службите заради джихадистите с български паспорти

Днес поисках в писмо свикване на извънредно заседание на парламентарната комисия за контрол над службите, както и изслушване на председателя на ДАНС Димитър Георгиев по повод публикацията в немския вестник "Ди Велт".

Това заяви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Писмото съм адресирал до председателя на комисията Димитър Лазаров, уточни той, цитиран от БГНЕС.

Поводът е обширен материал на авторитетния германски вестник "Ди Велт", където се съобщава, че джихадисти купуват български паспорти, подчерта депутатът от ГЕРБ. В писмото съм подчертал, че това е изключително опасно обвинение, което пряко засяга както нашата национална сигурност, така и сигурността на партньорите ни от ЕС, продължи депутатът. Да не говорим пък за щетите, които подобни твърдения нанасят върху нашия авторитет като страна-член на НАТО и на кандидатурата ни за Шенген, отбеляза Методи Андреев.

"Ди Велт" подчертава, че България има сериозен проблем с корупцията до най-високите ръководни нива, че българската мафия е силен властови фактор в страната, а неин специалитет са търговията с оръжие и наркотици, проституцията и търговията с хора. Както и че Ислямска държава се снабдява с паспорти от българската мафия.

Членовете на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по закона за електронните съобщения имаме вътрешни правила, поясни Андреев. Съгласно тях има два възможни начина за свикване на извънредно заседание на комисията- с решение на председателя или на една трета от членовете на този орган. Предпочетох да пиша до председателя, уточни Андреев. Защо извънредно заседание? Защото по време на редовните ще гласуваме на второ четене четири закона и няма да има време за нищо друго през тези 20 дни до отпуските ни, каза той.

Директно се обърнах към председателя на Комисията за контрол над службите и поисках изслушване на ръководителя на ДАНС, за да ни запознае дали има данни за това, че наши мафиотски групировки осигуряват български паспорти за джихадисти и дали има засечени служители на български институции и специални служби, оказващи логистична подкрепа на този криминален бизнес, подчерта депутатът.

Методи Андреев очаква решението на председателя на парламентарната комисия за контрол над службите Димитър Лазаров и ако то бъде положително, ще бъде уточнен и деня за извънредното заседание, на което ще бъде изслушан ръководителя на ДАНС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини