Учението „Бриз 2015” нямало общо с американските танкове в България

Военноморското учение „Бриз 2015" няма нищо общо с предислоцирането на бойни сили и средства в страната ни. Това заяви комодор Мален Чубенков, командир на корабното оперативно съединение по време на учението. Той уточни, че то е планирано и се провежда в съответствие с разработените планове на командването на ВМС, съобщи "Дарик".

„Всички бойни единици, които са тук, са за определен период, съгласно сключените споразумения и норми за престой не повече от 21 дни в Черно море. Така че всички кораби ще напуснат териториалните води на България непосредствено след края на учението", категоричен бе комодор Чубенков. Той опроверга слуховете, че някой от плавателните съдове, които участват в „Бриз 2015", ще остане тук и ще бъде ползван от българските ВМС.

Основната задача, която учението има, е да се повиши оперативната съвместимост на военноморските сили с представители в учението, както и да се подобри оперативна и тактическа подготовка на различни нива, обясни контраадмирал Алберто Корея, командир на Първа постоянна група кораби на НАТО.

„До момента сме изключително приятно впечатлени от изключителната работа на българските ВМС във всяко едно отношение, всяка една ситуация и отговарящи на всички наши нужди и потребности като партньори. Ние сме наясно с целите и задачите на българските ВМС, които са в унисон с целите и задачите на НАТО. Всички ние сме готови да си взаимодействаме и да допринесем за солидарността и по-доброто взаимодействие в рамките на Алианса", сподели контраадмирал Корея.

Учението „Бриз 2015" започна на 3 юли и ще продължи до 12 юли. В следващите 3 дни всички бойни сили, които са в района на Варна, ще се включат в отработването на реални бойни задачи, при които ще има и реални стрелби.

В момента във варненското пристанище има общо 8 кораба и една подводница, които са на държави-партньори на България в НАТО. Сред тях е и 154-метровият щатски ескадрен миноносец „Porter"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини