Плевнелиев: България подкрепя териториалната цялост на Украйна

България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с украинския си колега Петро Порошенко, съобщи „Фокус“.

„Анексирането на Крим и Севастопол е в нарушение на международното право, на конституцията на Украйна и в нарушение на договореностите от Будапеща от 1994 година. България не признава и никога няма да признае този незаконен акт. България не признава и резултатите от референдумите, изпълнени незаконно в Крим и Севастопол.

За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа. Изходът от кризата в Донбас минава през изпълнението на Минските споразумения“, коментира българският държавен глава.

Той допълни, че България подкрепя санкциите на Европейския съюз (ЕС) към Русия и ще работи за силна и единна позиция на ЕС в подкрепа и за гарантиране на териториалната цялост на Украйна.

„Никой няма право, още повече - в Европа, да мести граници със сила и да окупира чужди територии. Бъдещето на Европа е в премахването на границите, а не в преместването им. Заставаме категорично зад европейската перспектива на Украйна. България е двигател и вярва в интеграцията, а не в изолирането на една или друга нация. Приветстваме процеса на реформи в ключови сектори, модернизацията и демократичния път на Украйна. И България ще ви подкрепя по този път. Ние ще споделим с вас нашите уроци – там, където сбъркахме, но и там, където успяхме, за да може, учейки се от нашите грешки, да сте по-бързи и по-ефективни“, каза още президентът Росен Плевнелиев.

От своя страна президентът на Украйна Петро Порошенко каза: За Украйна е важно да изучи българския опит по пътя на реформите. 

„Бях много впечатлен, когато научих, че през 1997 година България е била в трудна ситуация и твърдите реформи са дали на страната възможност да стане член на Европейския съюз. Уверен съм, че опитът, който ще ни предадат нашите български приятели, е изключително необходим на нашата страна“, посочи Порошенко.

Той допълни, че за първи път от 12 години български президент посещава Украйна.

„Само за последната година с президента Плевнелиев имаме десет срещи, което показва интензивността на сътрудничеството между двете страни. Ние сме много благодарни на България за подкрепата на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, много съм благодарен за това, че България приема за рехабилитация украинските бойци от антитерористичната операция в Донбас.

Освен това, 60 деца от Донбас в момента почиват на плажовете на България, което е много голям жест за нас“, каза още Петро Порошенко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят