Гриша Ганчев и (не)собствеността му в ЦСКА

Странна и дори абсурдна ситуация се развива от десетина дни в родния футбол. След като ЦСКА остана без лиценз и ще започне новия сезон от „В“ футболна група на първенството ни, бизнесменът от Ловеч упорито се коментира от всички като новия собственик на клуба. Пишат се статии как посетил тренировъчната база, как прави селекцията, как е платил многомилионните дългове, получава подкрепа като реален собственик и спасител на отбора от треньорското ръководство, играчите и феновете. И не само това - ако се вярва на написаното, дори „назначава“ и „уволнява“ в ЦСКА.

Никой обаче не задава съвсем обикновения въпрос - защо Гриша Ганчев твърди, че е собственик, и може ли да го докаже? И платил ли е една стотинка на клуба? Или всичко е само прах в очите, най-вече на феновете, които искат да видят отбора финансово стабилен и възроден след ерата „Томов“.

Каква е истината? Към момента акциите в клуба се държат от Ивайло Манджуков и Юлиян Инджов. Двамата обаче не са дали никакъв повод да се смята, че са се отказали от тях или поне че са обещали на Ганчев да му ги прехвърлят. Гриша Ганчев не е от вчера в бизнеса и много добре знае, че ако не притежаваш акции или дялове от дружество, не можеш да се наречеш негов собственик. Фактът обаче, че преди да е придобил юридически каквато и да било част от собствеността, ловешкият бизнесмен упорито създава легендата, че е притежател на акциите, съвсем не е случаен. Освен максимата, че една лъжа, повторена сто пъти, става истина, Гриша Ганчев очевидно следва и друга - „В повечето случаи богатството е ров срещу прегрешението“. И влиянието също, бихме добавили.

Ганчев отмъкна за без пари щедро кредитирания от фалиралата КТБ „Петрол“ под носа на държавата, вложителите в банката и на Фонда за гарантиране на влоговете и сега вероятно се надява да лустроса пострадалия си безвъзвратно имидж, като използва за тази цел ЦСКА. Освен това към момента Ганчев е клиент и на прокуратурата за участие в организирана престъпна група за укриване на данъци и сигурно си прави сметката, че съдът, рискувайки да си навлече гнева на верните фенове, трудно би изпратил в затвора благодетеля на един толкова популярен клуб като този от Борисовата градина.

Каквито и кроежи да има Гриша Ганчев по отношение на ЦСКА, вече е крайно време нещата да се назоват с истинските им имена. И вместо да се говорят лъжи, нека някой да попита реалните акционери и мнимия такъв Ганчев какви са истинските им намерения, кой по документи е действителният собственик на отбора и какви ангажименти има към бъдещето му. Заслужават го феновете, заслужават го треньорите и играчите, заслужава го името ЦСКА. Защото и във „В“ група отборът е институция и не подобава да бъде употребяван за нечисти цели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи