Духът на Аладин крепи разцепената "Пиза" в Русе

Радиестезист твърди, че около блок "Калофер" има силно космическо облъчване

Добрият дух на Аладин крепи разцепената Пиза в Русе. За разлика от наклонената катедрала в италианския град панелният бл. "Калофер" на ул. "Братя Миладинови" 6 в крайдунавския град зее разцепен на две. Случайни минувачи се сепват от хем невероятната, хем страшна гледка и слагат лакът в пукнатината да мерят разстоянието.

Сградата кляка наляво и за 30 г. отворът между секциите на двата входа от покрива надолу вече надхвърля метър. Хората се страхуват, защото блокът е превърнал сънищата им в кошмари. Цепнатината се увеличава и панелните стени пукат ден и нощ, а дограмите скърцат неудържимо.

Наклонът в жилищата гони 15 градуса и обитателите им подлагат или изравняват мебели, за да не ги гонят из стаите. Бутнат ли врата, сякаш я затварят неведоми сили. Съдовете не стоят на едно място и се свличат по ъглите на шкафове и маси, а бутилките се изнизват в една посока.

"Ето едно шише с вода, пусни го да видиш как отива при комшиите", предлага Теменужка Трифонова. Тя се грижи за болна старица на първия етаж. Леглото е подпряно, за да не се търколи бабата на пода. Наклонът из стаите тегли човек да стъпва бързо и да удря контра с краката, за да не се залепи в стената.

"Като стана белята и блокът приклекна, хладилникът и пералнята в кухнята се килнаха на една страна, а водата в банята тръгна наобратно и потече в коридора, майстори ми направиха обратен наклон на мозайката", обяснява съсед по етажите. Той не вярва в духове и е убеден, че улягането предизвиква в напуканите апартаменти постоянни ВиК и ел. аварии. Пукат се тръби и комини, а в мазите тече и още повече овлажнява основите.

Навремето съседи издирили прочут дервиш от Разградско, който откривал вода с багети. Майсторът чешмеджия обикалял край блока с две дървени пръчки в ръцете и отсякъл, че подземна река няма. На помощ се притекъл и радиестезист с махало. Той засякъл подземни потоци по т.нар. мрежа на Хартман и опасните точки, където се пресичат. Енергийната решетка излъчвала през 2 м. "Каза, че ако човек стои там по-дълго време, залинява и се разболява", спомня си напуснал обитател на "Калофер". Радиестезистът смятал, че кварталът попада в геопатогенна зона. Освен водни течения около блока имало по-силно космическо облъчване и не се изключвала намесата на извънземни. Накрая си прибрал махалото и посъветвал хората да се оглеждат за големи закръглени камъни или необичайна композиция от предмети в определена вредна форма.

"Абе, чудим се на кого да вярваме, да спим ли нощем, или да стоим караул по балконите, че скобите на панелите не държат и могат да ни затиснат", признават живеещи в блока. Хората с по-слаби нерви вече са се изнесли на село. Други продали на безценица жилищата си и отпрашили в чужбина, а останалите 48 семейства стискат зъби.

"Децата купили апартамента по тъмно вечер, уж да ни зарадват с дядото, че го платили изгодно, после видяхме къде ще живеем", разказва 80-годишната Божана Бъчварова. Тя е останала сама след смъртта на съпруга си и разчита на сина. "Терасата беше като трап, колко изравнявахме, сами си знаем, ремонтирахме кухнята, а цялата е в пукнатини, за седмица ей, къде отиде ъгълът", сочи с ръка жената.

Тя недоумява как така уж отстранили аварията от спукания водопровод преди години, а деформацията продължава. "Навремето тук е имало много къщи с отходни ями и шахти, после ги съборили и застроили терена с панелни блокове", обяснява Теменужка Тодорова. Докато изливали основите на "Калофер", строители прерязали водопроводна тръба и я запушили с дървена талпа, без да дават пет пари за последиците. Когато сградата се разцепила и едната й секция приклекнала наляво, от общината аварийно я укрепили с шлиц. Водата от запушената тръба бликнала като фонтан и показала защо в мазите е мокро и влажно. Оказало се, че тя се просмукала в земята и блокът потъвал неусетно. Сглобките между панелните секции не издържали и блокът се разтворил по средата. Хората направили пътека до общината с жалби да им помогне. Дошли геодезисти и инженери, замерили наклона и пилотното фундиране на блока уж го спряло да кляка.

От общината кандидатствали за финансиране на ремонта от Междуведомствената комисия за природни бедствия и аварии, но пари не били отпуснати. Накрая от кметството дали безплатно техническия проект на обитателите в "Калофер"и ги оставили да се спасяват сами. Пропадането в района около централната жп гара засягало и други сгради. "Истината е, че в района льосовата почва поддава и навремето не е трябвало да се застроява с 8-етажни блокове", признават хора в бл. "Калофер". Съседният бл. "Карлово" също се е пропукал между двата входа, но цепнатината е още малка.

"Като нищо не може да се направи, поне да превърнем блока в атракция, че да припечелим някой лев от туристи", шегуват се ентусиасти в "Калофер". Някои даже се чудят дали да не направят страница във фейсбук за "Русенската Пиза". Други пък се молят добрият дух на Аладин да не си отива и да изпълни три желания: да удържи блока изправен, да осигури с магическа пръчка ремонта и да ги отърве от кошмара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл