Ученици и студенти с 3 дни изборна ваканция

Ректорите и директори на учебни заведения трябва да знаят, че ученици и студенти имат право на 3 дни ваканция по време на местните избори - ден преди вота, на самите избори и след тях. Това стана ясно по време на разяснителна кампания на ЦИК в Шумен. Бонусът не е голям, защото уикендите за повечето ВУЗ-ове са неучебни.

Няма да се издават удостоверения за гласуване на друго място, вотът няма да може да се упражнява със студентска книжка, а само с лична карта. Както всички избиратели, учащите ще могат да гласуват по постоянен или по настоящ адрес. При гласуване по настоящ адрес регистрацията трябва да е направена не по-късно от 6 месеца преди деня на изборите.

От ЦИК препоръчаха гражданите да проверят дали имената им фигурират в избирателните списъци, които ще излязат 60 дни при деня на вота.
Въпреки че още няма указ на президента, разяснителната кампания по областни градове е полезна, по-късно ще има и обучения. В Шумен със заповед на областния управител Донка Иванова вече е сформиран екип от 5 души, който ще се занимава с техническо-организационни въпроси за изборите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини