Страшилище за сомалийските пирати акостира във Варна

Холандската фрегата "Tromp", прочула се като страшилище за сомалийските морски пирати, акостира в пристанище Варна за участие в учението "Бриз 2015". Преди 5 години екипажът на "Tromp" успя да плени 10 морски разбойници, които бяха взели на абордаж немския товарен кораб "Тайпан".

Стотици варненци и гости на града разгледаха легендарната фрегата и пристигналата на Морска гара за учението турска подводница "Yildiray". Още 28 бойни кораба от България, Гърция, Испания, Италия, Румъния, САЩ и Турция участват в "Бриз 2015". От днес до 12 юли екипажите им от над 1700 души заедно с два вертолета и два самолета "СУ" на ВВС ще участват в бойни стрелби и маневри в 12-милната българска акватория на Черно море.

Сценарият на военната операция включва действия по овладяване на напрежението на въображаемия остров Вити Леву, атака на подводница с бомби, ликвидиране на пожар на пасажерски кораб, спасяване на бедстващи хора. "Бриз 2015" няма нищо общо с предислоцирането на бойни сили и средства в страната ни, заяви комодор Мален Чубенков, командир на корабното оперативно съединение по време на учението. Той бе категоричен, че корабите на НАТО ще напуснат български води веднага след финала на учението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони