Мадона записала „Мадам Х“ от скука

Община си купи Великденски кабриолет

500 фазана красят ловните полета край Балчик

Красимир Вълчев: Намалихме с 60% приема в специалност „Икономика“ в сравнение с 2015 г., като най-малко е намалението за УНСС – с над 20%

Ажурени и манастирски яйца наредиха в Етнографския музей във Варна Великденската изложба е съвместна с музеите на Велинград и Ихтиман

Депутатите излязоха във ваканция до 8 май

Българин е обвинен за фалшива бомбена заплаха срещу небостъргач в Мадрид (ВИДЕО)

Премиерът Борисов за скандала с имотите: От ГЕРБ всички до един подадоха оставки, за другите партии – те си отговарят

ТИР изгоря на магистрала „Тракия“ край Вакарел

Съдят глухонямо момче, убило жена

Сръндак с отрязана глава открили горски стражари Дивечът е собственост на ловното стопанство „Воден”

Момче на 19 години пострада, след като 17-годишен без книжка катастрофира в Русе

Облагане при наемане на чужденци и ДДС при ремонт

Варненски ортопеди имплантираха последен модел раменна става

Пожарникари от Сливен спасиха заклещена в ограда сърна

Погват реститути да си ремонтират къщите

Община Варна е разпратила нотариални покани до близо 150 собственици на къщи – паметници на културата с указание да ремонтират или реставрират имотите си. Целта е центърът на града и крайморската зона до пристанището, която ще стане пешеходна, да придобият атрактивен облик, обясни кметът Иван Портних. За да реализира проекта, общината създаде спецотдел „Недвижимо културно наследство“, който заедно с неправителствени организации актуализира списъците на паметниците на културата и включи в тях 650 стари къщи с оригинални фасади. Листата бе внесена в Министерството на културата, което вече е дало одобрение за 450 обекта.

„Издирваме собствениците, за да ги приканим да се погрижат за имотите си. Те са освободени от данък сгради. Повечето отдават приземните части под наем – на заведения и магазини. С приходите за 3 месеца могат да лъснат фасадите. Процесът е труден, но не търпи отлагане, защото не бива визията на града да се загрозява от тънещи в разруха ценни здания“, категоричен бе кметът. Той предупреди, че ако стопаните не изпълнят предписанията, по закон общината може да направи ремонтите срещу ипотека. „Надявам се да не се стига до тази крайна мярка, но при нужда няма да се колебаем да я приложим“, категоричен бе Портних.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.