Прокуратурата прекрати делото за хулиганство срещу младежите, бити от полицаи

Прокуратурата прекрати делото за хулиганство срещу двамата младежи, бити от полицаи. Скандалният случай стана публичен след изпратено до медиите видео от побоя.

Във връзка с публикувана в медиите информация за употреба на полицейска сила, надвишаваща необходимите предели и разпространени видеозаписи, Софийската районна прокуратура (СРП) изиска материалите от проверката по случая в СДВР, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Надзорът върху провежданата от СДВР проверка е поет от СРП, като на полицейските органи е разпоредено в тридневен срок да докладват резултатите за преценка налице ли са достатъчно данни за престъпление от общ характер

Установено е, че се касае за случай от 19.12.2014 г., при който младежите Веселина Китова и Александър Грошанов, са били задържани от органите на СДВР/01 РУ в София, в района на ул. „13-ти март”. Срещу тях полицейските органи са започнали бързо производство за хулиганство по чл. 325, ал. 1 НК (извършване на действия, грубо нарушаващи обществения ред).

СРП е била уведомена за започналото в СДВР/01 РУП бързо производство още същия ден (19.12.2014 г.), без да са докладвани данни за извършено полицейско насилие.

Незабавно след постъпване на материалите (на 22.12.2014 г.) наблюдаващият прокурор е прекратил делото с мотива, че деянието на Китова и Грошанов не съставлява престъпление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини