НИМ дари пет икони на параклиса в Сопот

Националният исторически музей /НИМ/ се присъедини към инициативата на министър Вежди Рашидов да бъдат дарени икони на параклиса над Сопот, в който бе извършен умишлен палеж миналата седмица, съобщават от Министерството на културата.

Както вече съобщихме, министърът на културата Вежди Рашидов дарява икона на Свети Георги на параклиса край Сопот, който бе поруган и осквернен от неизвестни злосторници.

Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров осигури вече пет православни икони, които също така ще бъдат дарени на опожарения параклис “Свети Георги” над града, който е и родното място на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Дарението на НИМ за параклиса над Сопот включва иконите „Възнесение Христово”, „Св. Троица”, „Архангелски събор”, „Дейсис. Христос Пантократор със Св. Богородица и Св. Йоан Кръстител”, както и икона на небесния покровител на българския народ – Свети Йоан Рилски Чудотворец. Те са канонично изписани от иконописците Красимира Гълъбова и Ангел Благоев.

Министър Вежди Рашидов лично ще предаде иконата на Св. Георги за параклиса при предстоящото си посещение в гр. Сопот в четвъртък – 9 юли 2015 г. В същия този ден сопотчани ще получат и петте икони, които даряват от НИМ за техния параклис „Св. Георги”.

Както е известно, град Сопот е домакин на националните тържества, посветени на 165-та годишнина от рождението на Иван Вазов, а кулминацията на честванията е на 9 юли, рождения ден на Патриарха на българската литература. Министър Рашидов е поканен в Сопот да връчи официално на 9 юли и Националната литературна награда “Иван Вазов” за 2015 година.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.