Спипаха вандал, повредил коледната украса в Аксаково

Лиляна Павлова за българското европредседателство: Мисията е изпълнена успешно

Наградиха доблестни деца, намерили и предали чантичка с документи и 1000 лева Петокласниците получих грамоти от директора на полицията във Велико Търново

Теменужка Петкова: Газоразпределителната инфраструктура в България ще се развива, ако има икономически интерес

Експерт прогнозира: Професията оператор на кол център ще се трансформира в оператор на робот

Търсят тяло на бебе, родено вчера в Кърджали, източват „Водното огледало“

Републиканските пътища в Сливенска област – проходими при зимни условия

Благодетели дариха 1100 лв. за изграждане на паметник на ген. Сава Муткуров в Търново

Комисар Мария Габриел с престижна награда „Талант в политиката 2018“

Тировете с дестинация България, влизащи от Турция, няма да бъдат пренасочвани през Лесово – Хамзабейли

Иван Тотев: Никога не е имало идея да се разфасоват прасета в центъра на Пловдив

Петър Петров от „Юлен“: Дружеството няма никакви кредити към Първа Инвестиционна Банка или други български банки Поради некоректността на журналистите от Икономедиа, концесионерът на ски зона "Банско" повече няма да отговаря на въпроси, задавани от изданията на тази медийна група

Откриха близо 700 литра нелегален алкохол по обява в Интернет

Клуб „Активна сигурност“ организира коледен празник за деца от домове в Пловдивско Кампанията е под надслов "SOS - Грижа без граници"

Запален комин обгази пенсионерка

Часове преди визитата на президента Росен Плевнелиев: Късаха BG знамена в Киев, в тъмното ги помислили за руски (снимки)

Неизвестни лица скъсаха в нощта срещу вторник в центъра на Киев 15-ина български знамена, поставени за официалната визитата на президента Росен Плевнелиев в Украйна, съобщи градският съвет на украинската столица. В предприятието „Киевгорсвет“, което ги поставило заедно със знамената на Украйна, смятат, че злосторниците им посегнали, тъй като ги помислили за руски. „На нощно осветление зеленият цвят на знамето на България между бялата и червената ивица може да е бил видян като син, което да е станало и причина за вандализма“, посочва градският съвет. Киевските власти поднесоха извинения „на ръководството и народа на България за този досаден инцидент“.

Късно в понеделник депутатът Дмитрий Линко от Радикалната партия написа във фейсбук: „В центъра на Киев окачват знамена на Украйна и България. Но когато ги погледнах, се появи въпросът – това ли е българското знаме?“ А помощникът му Алексей Кошевец добави: „Как е възможно да се допусне, че флагът на България е точно копие на руския? Това може да се сметне за саботаж?“

След суматохата в социалните мрежи на разсъмване се установи, че знамената са български, като се смята, че виновен за заблудата е т.нар. ефект на синята рокля. Така бе кръстена оптичната илюзия, предизвикала дебати през февруари след публикуване на рокля в интернет. Оказа се, че половината от виделите я смятат за синя с черни райета, а другата половина – бяла със златисти. Причината бе, че снимката е направена при недостатъчна осветеност и в обработката й след това, както и в особеностите на зрението.

Демократичният европейски път на Украйна е без алтернатива и България ще я подкрепя по този път, заяви вчера Плевнелиев на пресконференция в Киев с колегата си Петро Порошенко след срещата им на четири очи и пленарните разговори на делегациите. Той пак подчерта, че анексирането на Крим от Русия е в нарушение на международното право. Плевнелиев подкрепи отпадането на визите в ЕС за украинските граждани. Пред двамата президенти бе подписан протокол за сътрудничество и обмен между министерствата на образованието и науката до 2019 г. Преди това Плевнелиев отдаде почит на „небесната сотня“ – над 100-те загинали при сблъсъците на проевропейските протести в Киев в началото на 2014 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.