В операция на френски спецчасти в Мали: Убиха лидер на "Ал Каида", разменен срещу заложник

Френски спецчасти ликвидираха лидер на "Ал Каида" в Мали, замесен в отвличането на французина Серж Лазаревич и впоследствие разменен срещу свободата на заложника, предаде АФП.

В операция в неделя в североизточния град Кидал бяха заловени двама терористи, а трети - Али Аг Уадосене, бе убит. Той е един от оперативните лидери на "Ал Каида в ислямски Магреб, се посочва в изявление на френската армия. В акцията били ранени 2-ма френски командоси.

Уадосене е един от мозъците на отвличането през 2011 г. на Лазаревич и сънародника му Филип Вердон, който бе открит мъртъв през 2013 г. Лазаревич прекара 3 години в плен на ислямистите, но през декември миналата година бе освободен. Макар Париж да не потвърди информацията за размяна, властите в Мали признаха, че 4-ма затворници са били разменени за свободата на французина.

Лазаревич бе похитен по време на бизнес пътуване в Мали - бивша френска колония. Париж има войски там от 2013 г., когато започна операция за изтласкването на ислямистите, завзели северната част на страната. Над дузина французи станаха жертви на отвличане в Мали, като Лазаревич бе последният.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят