Бомбардират кметове с дела за пасища

Проект за промени в закона за земята противоречи на еврорегламент, твърдят експерти

Подготвени промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи от Министерския съвет ще доведат до правен хаос и завеждане на множество съдебни дела срещу кметства, което ще рефлектира негативно върху общинските бюджети. Това прогнозира Институтът за агростратегии и иновации.

Проектът, който правителството вече внесе в парламента, предвижда от 1 февруари 2016 г. да се прекратят договорите на хора, наели държавни и общински пасища, ако не притежават животни.

„Възниква въпросът доколко законосъобразно е прекратяването на договор, сключен между общината и лице, стриктно изпълняващо поетите ангажименти, залегнали в клаузите на контракта“, каза пред „Труд“ шефът на института Светлана Боянова.

Тя добави, че нормите са в разрез с еврорегламент 1307/2013, който позволява постоянно затревените площи да се поддържат и чрез косене, а не само чрез паша. „Следователно сключването на договори за постоянно затревени площи, които ще се поддържат чрез косене с лица, които не разполагат с животни, е напълно в съответствие с директно приложимото европейско законодателство, което следва да бъде спазвано”, добави Боянова.

„Всеки закон трябва да дава правна сигурност, спорно е дали чрез тези разпоредби тя е налична“, коментираха пред „Труд“ и адвокати, консултанти на агроорганизации. От министерство на земеделието посочиха, че юристите им се запознават с препоръките на института и ще ги проверят. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес