„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

„Лацио“ лети към Шампионската лига

Ген. Тодор Бояджиев разкри как е било подслушвано посолството на САЩ

Осъдиха на смърт 16 туркини за принадлежност към ИДИЛ

“Пирин” прекъсна серията от загуби

Северна Корея желае да започне диалог със САЩ

Юнкер: Македония е на прав път, може да получи препоръка от ЕК до няколко месеца

Депутатът Николай Бошкилов напуска ръководния екип на БСП-Благоевград

Обилни снеговалежи и силен вятър тази нощ и утре, червен код в областите Смолян и Кърджали

От Българска банка за развитие обявиха, че нямат участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

Нови боеве са избухнали Източна Гута

Путин, Меркел и Макрон са обсъдили ситуацията в Сирия

ГЕРБ обвини Нинова, че “пуска плоски лъжи”

МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и силен вятър

Бомбардират кметове с дела за пасища

Проект за промени в закона за земята противоречи на еврорегламент, твърдят експерти

Подготвени промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи от Министерския съвет ще доведат до правен хаос и завеждане на множество съдебни дела срещу кметства, което ще рефлектира негативно върху общинските бюджети. Това прогнозира Институтът за агростратегии и иновации.

Проектът, който правителството вече внесе в парламента, предвижда от 1 февруари 2016 г. да се прекратят договорите на хора, наели държавни и общински пасища, ако не притежават животни.

„Възниква въпросът доколко законосъобразно е прекратяването на договор, сключен между общината и лице, стриктно изпълняващо поетите ангажименти, залегнали в клаузите на контракта“, каза пред „Труд“ шефът на института Светлана Боянова.

Тя добави, че нормите са в разрез с еврорегламент 1307/2013, който позволява постоянно затревените площи да се поддържат и чрез косене, а не само чрез паша. „Следователно сключването на договори за постоянно затревени площи, които ще се поддържат чрез косене с лица, които не разполагат с животни, е напълно в съответствие с директно приложимото европейско законодателство, което следва да бъде спазвано”, добави Боянова.

„Всеки закон трябва да дава правна сигурност, спорно е дали чрез тези разпоредби тя е налична“, коментираха пред „Труд“ и адвокати, консултанти на агроорганизации. От министерство на земеделието посочиха, че юристите им се запознават с препоръките на института и ще ги проверят. 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.