Меркел заслужава висш пост в ЕС, смята Юнкер Канцлерката била произведение на изкуството

Сергей Меркюри и Никеца Джагър разтърсиха „Гласът на България“

Стево Пендаровски печели първия тур от президентските избори в Северна Македония, по първоначални данни

Задържаха микробус, превозвал експлозивите за атентатите в Шри Ланка

Тежки глоби от ЕК заради „зеления“ хаос в Натура 2000 Министерският съвет отлага промените в Закона за биологичното разнообразие, които са единственият изход от ситуацията

Комикът Владимир Зеленски води със 73,2% според първите данни от президентските избори в Украйна

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 април 2019

Банките стават клиент №1 на колекторските фирми Събирачите на дългове се готвят да изкупят банкови вземания за още над 500 млн. лева

Най-много катастрофи стават привечер

Пускат през есента отсечката между Ябланица и Боаза

Всички задържани след спецакцията срещу ало измамници в Горна Оряховица остават в ареста

Над 200 жертви взеха 8 атентата в Шри Ланка (обзор)

Над 3000 дървета засадиха 150 доброволци от „Джи Пи Груп” Дружеството участва в проекта Новата гора

Слаба избирателна активност на президентските избори в Северна Македония

Бракуват агнешко с нечетлив печат Агенцията по храните проверява магазините в цялата страна

България в топ 3 по износ на WC седалки

България се оказва в топ 3 по износ на седалки за тоалетни чинии и е световен лидер по експорт на сплескани зърна през 2014 година. Това показва годишният анализ на Българската стопанска камара (БСК). Произведените у нас капаци за тоалетни се продават в Германия, САЩ, Великобритания и Франция, а експортът е за 61 288 000 щатски долара.

Зърната, „сплескани или на люспи, различни от овесените“, както са описани като номенклатура, се купуват най-много от съседна Румъния. Реализираният експорт от тях е за 36 495 000 щатски долара.

В същото време България губи лидерското си място по износ на слънчогледови семена в света и вече е втора. Също втора позиция държим в световния експорт на патешко и гъше месо, временно консервирани череши, брашна от маслодайни семена, семена от кориандър, нерафинирана анодна мед. Трети сме по медно-цинкова ламарина, руди, различни от сребърните и др. стоки.

Като цяло обаче малък, но все пак спад от 1%, сваля България на 65-о място в света по износ на стоки за 2014 г., което е с 2 места по-надолу спрямо 2013 г. Българският износ, измерен в щатски долари, е 29,314 млн. щ. д. Както и в предишни години, водещите експортни групи стоки са горива и мед, следвани от електрически и електронни изделия и машини, както и житни растения. И при горивата и медта обаче през 2014 г. имат спад, съответно с 16% и 9%.

Прави впечатление силният спад в износа на зърнени култури за 2014 г. – 22%. Експортът на пшеница се е свил с 27%, а на царевица – с 23%. Свиват се и приходите от слънчоглед с 33%. За сметка на това нов продукт сред водещите е слънчогледовото олио, при което има 36% ръст.

Във фармацията е отчетен 15% ръст на износа, като в същото време световният внос е нараснал само с 3%.

В резултат на няколко чуждестранни инвестиции, България заема и важни пазарни позиции при износа на комплекти проводници за автомобили. Този експорт е насочен към Турция, Словакия, Румъния, Испания, Франция, Полша, Германия – страни в които се произвеждат автомобили. Сравнително голям пробив правим на румънския пазар, докато в Испания, Франция, Полша и Германия имаме спад.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.