Конституционната промяна с първи провал

АБВ, БСП и ДПС очаквано гласуваха „против“ ремонта на основния закон

Промените в конституцията не преминаха успешно първия тест дали изобщо ще бъдат приети, а това е почти сигурен знак, че тази част от съдебната реформа, обещана от управляващите, няма да се случи.

Временната парламентарна комисия за обсъждане на законопроекта отхвърли поправките в основния закон и ще предложи на Народното събрание да не ги приеме. В гласуването участваха 12 от 15 членове на комисията и с 6 гласа „против“, 5 „за“ и 1 „въздържал се“ промените в конституцията, засягащи съдебната власт, бяха отхвърлени. За разлика от вносителите, опозицията бе в пълен състав по време на заседанието (виж вдясно). „Атака“ също са против поправките, а групата на БДЦ се раздели - депутатката Красимира Ковачка гласува „за“, а Явор Хайтов - „въздържал се”.

Представителите на БСП в комисията бяха категорични, че подготвените от управляващите текстове са опит да се подчини съдебната власт на политическата власт. От левицата остро се противопоставиха на идеята за разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две квоти - съдийска и прокурорска. „Цели се смяна на удобния висш съдебен орган с по-удобен“, обвини вносителите на законопроекта червеният юрист Янаки Стоилов. Социалистите изразиха притеснение по въпроса за индивидуалната конституционна жалба, т.е. всеки съд, когато установи противоречие на закон, да може да сезира Конституционния съд.

Четин Казак от ДПС изтъкна, движението винаги е подкрепяло реформа в съдебната власт, но очакванията на обществото за тази реформа нямало да се постигнат с внесения законопроект. Юристът изрази опасенията си, че предлаганите изменения не са от компетентността на обикновено Народно събрание.

Промените очаквано не получиха „да“ и от коалиционния партньор на ГЕРБ, РБ и патриотите в кабинета - АБВ. Лъчезар Никифоров от партията на Георги Първанов заяви, че подкрепа от АБВ би значела партията да „излъже избирателите си“.
Гласуването в залата ще бъде до дни, но вече било почти сигурно, че ситуацията няма да се промени. Вносителите на проекта - ГЕРБ, РБ и ПФ имат общо 125 гласа. Дори и към тях да се присъединят част от избраниците от БДЦ, нужната подкрепа от поне 160 депутати за конституционна реформа няма откъде да дойде без гласове на БСП и ДПС.

Изненада
Реформатор и патриот не се явиха на вота

Изненадващо от заседанието на временната комисия за промени в конституцията вчера отсъстваха двама от вносителите на проекта - Димитър Делчев от Реформаторския блок и Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт. Евентуални техни гласове „за“ поправките нямаше да обърнат решението на комисията, но поне гласовете „за“ щяха да имат превес.

След заседанието шефът на парламентарния орган Димитър Лазаров (ГЕРБ) заяви, че не е успял да се свърже по телефона с Димитров. По-късно депутатът продължаваше да не отговаря. Делчев се оказа на редовно заседание на ОССЕ в Хелзинки, въпреки че отдавна се знаеше, че ключовото за конституционните промени гласуване ще се състои днес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика