Арестуваха основателя на „Техномаркет” заради данъчни престъпления (обзор)

Членът на съвета на директорите на “Техномаркет” АД и на “К и К Електроникс” АД Николай Китов бе арестуван в София по искане на италианските власти, съобщиха вчера от прокуратурата.

Китов е издирван с европейска заповед за арест заради дело за данъчни престъпления по т. нар. афера “Карусел”, свързана с доставки на консумативна електроника, уточняват разследващите.

Софийският градски съд е разрешил претърсвания и изземвания на домашния и служебните адреси на Китов в София. Задържането му последвало обиските.
Предстои съдът да се произнесе по Европейската заповед за арест на Китов, издадена от Републиканската прокуратура при съда в Монца, допълват от държавното обвинение.

Китов основава търговската верига в съдружие с Христо Кусев през 1999 г. Преди три години КТБ придобива “Техномаркет” и така банкерът Цветан Василев става мажоритарен акционер.

Според изнесените данни за цесиите и прихващанията на големите длъжници на КТБ след поставянето й под специален надзор фигурира и “Техномаркет”. Компанията е получавала дългове без обезпечения или ипотеки, като е договорила цесия за 15, 8 млн. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право