Фидел Кастро почита Ципрас като новия Уго Чавес

Брюксел може и да мъмри кабинета на Ципрас, но Атина е затрупана от поздравителни телеграми от Латинска Америка. Даниел Ортега, Мадуро, Кирхнер, Моралес - а сега и легендарния кубински лидер Фидел Кастро почитат гръцкия премиер Алексис Ципрас като новия герой на угнетените маси, точно както е възприеман и покойния венецуелски президент Уго Чавес, коментира германският вестник Die Welt, цитиран от Фокус.

Изглежда, че гръцкото "не", което гражданите на балканската държава казаха на Брюксел, е една от най-важните теми в дневния ред на 88-годишния лидер на Кубинската революция, който хвана писалката, за да похвали Ципрас. Гърците са извоювали "брилянтна политическа победа", защото са защитили своята идентичност и култура от външна агресия. А това заслужава възхищението на Латинска Америка и народите от Карибския басейн, твърди революционерът в пенсия.

Гръцката криза оказа емоционално въздействие далеч зад границите на Европа. Ципрас е рицар на кръгла маса - и какво от това, ако тя е отвъд океана? Факт е, че гръцкият премиер спечели не само референдума, но и сърцата на левите в Латинска Америка. Той носи всичко онова, от което се нуждае световната левица: нова тема и ново, младо лице. И е човек, който перфектно е овладял основната компетентност на покойния Чавес: умението да играе ролята на жертва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят