Решението за гръцката криза пак се отлага, този път за неделя

Решението на кредиторите за гръцката криза отново се отлага – този пит за неделя. Тогава Европейската комисия свиква ново извънредно заседание на върха, но вече в Брюксел ще заседават лидерите на 28-те страни-членки на Европейския съюз.

Петък сутринта е крайният срок, в който Гърция трябва да представи пълна прогрма за реформи. Това решиха след 10-часово заседание лидерите на страните от еврозоната в Брюксел. Европейската комисия разполага със сценарий за евентуално излизане на Гърция от еврозоната, обяви след него председателят на комисията Жан-Клод Юнкер.

“Комисията се готви за всички сценарии. Ако до неделя няма споразумение може да се стигне и до грекзит. Аз съм срещу това, но не можем да го предотвратим, ако гръцкото правителство не стори необходимото”, обяви Юнкер.

Германският канцлер Ангела Меркел изключи възможността за преразглеждане размера на дълговете на Гърция. Тя уточни, че това ще противоречи на законите на ЕС. Тази сутрин предстои гръцкият премиер Алексис Ципрас да направи обръщение пред Европейския парламент в Страсбург, с което да запознае евродепутатите с икономическата ситуация в Гърция.

“Комисията се готви за всички сценарии. Ако до неделя няма споразумение може да се стигне и до грекзит. Аз съм срещу това, но не можем да го предотвратим, ако гръцкото правителство не стори необходимото”, обяви Юнкер.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че Атина се стреми към окончателен изход от кризата с предложение за реформи в замяна на помощ, което според него ще бъде представено до края на седмицата, предаде Ройтерс. “Дискусиите преминаха в положителна атмосфера. Процесът ще бъде бърз, той започва в следващите часове с цел да приключи най-късно до края на седмицата”, каза Ципрас.

Еврозоната прояви политическа воля да даде още един шанс на Гърция, каза снощи новият гръцки финансов министър Евклидис Цакалотос, цитиран от Франс прес. Цакалотос, който беше много лаконичен пред журналистите, каза също, че е постигнат напредък на заседанието на Еврогрупата, в което той участва.

През следващите два дни гръцките банки може да започнат да изпитват недостиг от пари в наличност, ако правителството не сключи спешно споразумение за възобновяване на финансовата помощ с международните кредитори, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с гръцката финансова система.

Гръцките банки са затворени от миналата седмица, а гърците могат да теглят от банкоматите не повече от 60 евро на ден, но въпреки ограничението запасите от банкноти бързо намаляват.

Отварянето на банките, които са затворени от осем дни, за да се запази банковата система, трябва да отворят постепенно, до края на седмицата, като разширяват предлаганите услуги, каза вчера зам. -министърът на финансите Димитрис Мардас, цитиран от Франс прес.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.