Росен Йорданов: Между любовта и ревността няма нищо общо

Двама шофьори на ден у нас минават на ток Над 68% ръст на регистрациите на електромобили само за година

Ограничено е движението по пътя Сопот-Карлово заради катастрофа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 януари 2019

СДВР издирва извършители на грабеж и побой

Акция „димяща кола“ в София КАТ глобява с 50 лева, ако автомобилът пуши над нормата

Тунел със система за вентилация и пречистване на въздуха откриха в Хонконг Той е на стойност 4,6 милиарда долара

Християнсоциалният съюз в Германия с нов лидер МВР шефът Хорст Зеехофер се оттегли след 10 г. на поста

Купуваме по-скъпо сирене, масло и мляко Ядем круши от Холандия и Южна Африка, джинджифил - от Перу

Министър Желязков: Поне милиард трябват през следващите години за модернизация на БДЖ

Хипнотизираща меланхолия с Баришников в България Четири биса за великия балетист

Скатов по заледения скат на живота Българинът е първият в света, покорил 8-хилядник като веган, без шерп и кислород

Ген. Константин Попов: Ще имаме нови самолети след 3-4 години

Оставиха в ареста петимата, обвинени за финансиране на тероризъм

Индийското правителство уволни двама директори на Пенджабската национална банка Причината е, че не успели да предотвратят измама за 2 милиарда долара

От МОСВ предупреждават за гореща вълна

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) за днес е обявен жълт код за високи температури в 23 области – без Търговище, Шумен, Добрич, Варна и Бургас. Гореща вълна с максимални температури 35° – 38°. Времето може да бъде потенциално опасно, съобщават от Министерството на околната среда и водите. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Наблюдаваните реки днес и в следващите два дни ще се понижават или ще останат без промяна. Днес ще е без валежи. В четвъртък, над по-голямата част от страната, ще е без валежи. Привечер краткотраен дъжд ще превали на места, главно в планинските райони на Западна България. Количествата ще са между 1 и 5 л/кв.м. В петък превалявания ще има на места в източната половина от страната и в Рило-Родопската област. Количествата ще са между 5 и 10 л/кв.м. В отделни райони, главно в Североизточна България, са възможни по-интензивни валежи в количества до около 15 л/кв.м.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна. Водните количества на голяма част от наблюдаванитге реки са около праговете за средни води. Реките във водосборите на р. Огоста и р. Искър (Дунвския басейн), южните черноморските реки (Черноморския басейн), на р. Марица – в горното течение, р. Арда – в горното и средното й течение (Източнобеломорски басейн), на р. Струма (Западнобеломорския басейн), са с водни количества около праговете за ниски води.

Водните количества на реките във водосбора на реките Вит, Осъм, Русенски Лом (Дунвския басейн), Провадийска, Камчия и Ропотамо (Черноморския басейн), Марица – в средното течение (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води. Регистрираните в 8 часа нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:

Дунавски басейн: незначителни промени на водните нива – 6 см – + 4см.

Черноморски басейн: незначителни промени на водните нива – 3 см – + 2см. Повишението с + 62 см на измервателен пункт на р. Камчия при Гроздьово е в резулат на изпускане на води от водохранилища по течението на реката.

Източнобеломорски басейн: незначителни промени на водните нива – 9 см – + 5см.

Западнобеломорски басейн: в поречията на Места и Струма са регистрирани незначителни промени на водните нива – 4 см – + 1см. Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес и в следващите два дни ще се понижават или ще останат без промяна.

Дунавски басейн – водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. Според моделираните водни количества за р. Искър на 8, 9 и 10 юли ще са под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра: прогнозираните водни количества за същия период ще бъдат около средномногогодишната стойност, но под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом водното количество в долното течение на реката 8, 9 и 10 юли ще бъдe около средно многогодишната стойност, но под прага внимание.

Черноморски басейн – водните нива ще се понижават или ще останат без промяна.

Източнобеломорски басейн – водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. Системата за ранно предупреждение при НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в басейна на двете реки ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества в басейна на реката ще са под праговете за внимание.

Западнобеломорски басейн – водните нива ще се понижават.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.